На Львівщині впроваджують систему надточного розпізнавання людей та автомобілів  «Vision», яка значно розширить функціонал наявної централізованої системи відеоспостереження в області. Проєкт фінансує Львівський ІТ Кластер, а його реалізація відбувається у співпраці з Львівською обласною військовою адміністрацією та Головним управлінням Національної поліції у Львівській області. 

«Завдяки ІТ Кластеру та органам Національної поліції ми сьогодні робимо черговий вклад в безпеку нашого регіону. По області станом на зараз встановлено 1400 камер відеоспостереження, які допомагають розслідувати кримінальні правопорушення та знаходити злочинців. Проєкт «Vision», в межах якого ми розширили функціонал системи відеоспостереження області, забезпечує цифровий аналіз та обробку даних, які надходять через камери області. Дані про транспортні засоби можна буде знайти не просто швидко, а надшвидко! Також тепер доступний пошук транспортних засобів з використанням технологій штучного інтелекту та доповненої реальності. І головне: фахівці, які працюватимуть з інтегрованою системою відеоспостереження Львівської області, зможуть отримувати дані з інших областей. Тобто, якщо нам доведеться мати справу з ДРГ, то їхнє пересування буде як на долоні», – пояснив начальник Львівської обласної військової адміністрації Максим Козицький.

Начальник Головного управління Національної поліції у Львівській області Олександр Шляховський розповів, як цей проєкт допоможе працівникам поліції: «Впровадження системи «Vision» допоможе пришвидшити процес профілактики, розкриття та недопущення нових злочинів. В умовах воєнного стану мешканці особливо потребують відчуття захищеності та безпеки. Саме це програмне забезпечення надасть змогу інтегрувати усі дії поліції в позитивне русло. Розвиток аналітичних даних дозволяє нам іти в унісон з особою злочинця, щоб якнайшвидше притягнути його до відповідальності. Я переконаний, що завдяки впровадженню цієї системи поліція Львівщини зможе ще краще підтримувати безпеку жителів області».

СЕО Львівського ІТ Кластера Степан Веселовський повідомив, чому проєкт «Vision» був впроваджений в області: «Я надзвичайно радий, що Львівщина вкотре демонструє першість в забезпеченні систем безпеки. Для нас, представників ІТ сфери, це є особливо важливо, адже якщо до початку повномасштабного вторгнення рф в Україну в області понад 30 тисяч людей працювали ІТ фахівцями, то тепер ця цифра зросла до 100 тисяч. Для нас дуже важливо, щоб середовище, в якому перебувають наші фахівці, було максимально безпечним. Саме такі проєкти змінюють принцип роботи поліції та допомагають їй ставати більш ефективною і відповідати викликам сучасних реалій».

Довідково: Львівський ІТ Кластер підтримує проєкт «Vision» та фінансує закупівлю необхідних компонентів системи. Реалізовуватиме проєкт Головне управління Національної поліції у Львівській області за сприяння Львівської ОВА.