Війна вперто змушує українців виїздити за кордон. Тож все частіше запитують наші читачі: чи можна за кордоном кермувати авто за наявності лише національного посвідчення водія, чи все ж необхідно отримати міжнародний документ?

Розтлумачити це питання ми попросили юристку Хмельницького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Тетяну Главацьку.

«Світ визнає два види водійських посвідчень – національні та міжнародні. Водночас у країнах ЄС діють різні умови та вимоги щодо використання на їхній території українського водійського посвідчення. З українським посвідченням нового зразка (пластикова картка з продубльованими на латиниці відомостями про водія) можна їздити в тих країнах-учасницях Віденської конвенції. Це, зокрема, Австрія, Німеччина, Італія, Норвегія, Польща. Але, незважаючи на підписання Конвенції, деякі країни Європи все ж встановили певні обмеження у визнанні національних прав інших країн. Наприклад, Угорщина визнає українські посвідчення водія протягом 12 місяців з моменту в’їзду, Люксембург – впродовж 6 місяців, а в Нідерландах поліцейські мають право вимагати міжнародне водійське посвідчення (МВП).

Однак важливо знати, що в більшості країн Європи неможливий прокат автомобілів без МВП. У деяких країнах співробітники прокатних фірм можуть попросити завірений переклад посвідчення на свою мову, поцікавитися стажем водіння, номером кредитної картки, тому при поїздці в країни ЄС все ж радимо мати МВП.

Міжнародне посвідчення водія видається територіальними сервісними центрами МВС на три роки, але не більше строку дії національного посвідчення водія. Процедура безкоштовна, виконується до п’яти робочих днів.

Щоб отримати МПВ, необхідно подати в сервісний центр такі документи: національне посвідчення (копія та оригінал); паспорт громадянина України; паспорт громадянина України для виїзду за кордон; квитанцію про оплату адміністративних послуг; фотокартку (3,5х4,5 см на матовому папері)».