Радіаційний стан за період з 28 листопада по 5 грудня 2022 року на промисловому майданчику та у прилеглих регіонах знаходиться на рівні, відповідному нормальній експлуатації енергоблоків, і не перевищує природних фонових значень. 

Викиди

ГДВ,%

Гама-фон

мкР/год

Гама-фон

мкР/год

 

 

м. Нетішин

10

с. Ст.Кривин

9

ДІН*

0,00428

с. Нетішин

9

с. Межиріч

10

ІРГ*

0,0779

м. Славута

10

с. Білотин

10

ЙОД

0,00077

м. Острог

9

смт Мізоч

9

* ДІН - довгоіснуючі нукліди. ІРГ- інертні радіоактивні гази.

 Довідково:

В умовах нормальної експлуатації АЕС викиди радіонуклідів у навколишнє середовище незначні і складаються в основному з радіонуклідів йоду та інертних радіоактивних газів (аргону, криптону та ксенону), періоди напіврозпаду яких (за винятком ізотопу криптону) в основному не перевищують декількох діб. Кількість і склад газоаерозольних викидів радіонуклідів в атмосферу залежить від типу реактора, тривалості експлуатації, потужності реактора, ефективності газо- і водоочищення. Газоаерозольні викиди проходять складну систему очищення, необхідну для зниження їх активності.

Значення природного радіаційного фону коливається в широких межах в різних регіонах Землі. Контрольний рівень радіаційного фону в Україні (потужність експозиційної дози) становить 25 мкР/год. Середнє значення потужності експозиційної дози в Хмельницькій області – 11,5 мкР/год, в Рівненській – 12-12,5 мкР/год.