Звичайно ж, хочете. Але зможете отримувати її лише за однієї умови: якщо маєте 30 років страхового стажу. Такі норми почали діяти вже у 2023 році.

Необхідно зазначити, що вимоги до страхового (трудового) стажу, який необхідний для виходу на заслужений відпочинок у 60-літньому віці, змінюються щорічно. Якщо цьогоріч необхідно 30 років стажу, то вже у 2024 році — 31 рік страхового стажу, у 2025-му — 32 роки. Уже в 2028 році для того, щоб вийти на пенсію у 60 років, необхідно буде пропрацювати 35 років.
Якщо ж ви не маєте необхідного стажу, то зможете піти на пенсію лише у 63 роки — за умови, що накопичите стажу не менше 20 років.
А якщо у вас тільки від 15 до 20 років страхового стажу, то на заслужений відпочинок зможете йти лишень у 65-річному віці.
Якщо ж взагалі маєте менше 15 років стажу, то, коли вам виповниться 65 років, зможете замість пенсії отримувати від держави соціальну допомогу.
Спеціалісти Пенсійного фонду України радять дбати про накопичення страхового стажу — аби уникнути проблем у майбутньому.
Насамперед треба офіційно працевлаштуватися. Можна, до речі, добровільно сплачувати внески до Пенсійного фонду. Якщо ж вам не вистачає, приміром, кількох місяців стажу для виходу на пенсію, їх можна просто докупити. Один місяць стажу коштує 44 відсотки від мінімальної зарплати.