В ніч на 6 червня близько 2.30 російські війська підірвали дамбу Каховської ГЕС. Виникла загроза затоплення до 80 населених пунктів.

Президент України негайно скликав РНБО, а також засідання Державної комісії ТЕБ і НС. Станом на 6 червня не було зафіксовано жертв серед населення через «високу воду».
Уряд розпочав негайно евакуацію жителів районів підтоплення, запрацювали сформовані евакуаційні потяги на безпечніші території.

Як зазначив Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль, знищення Каховської ГЕС — терористичний акт з боку росії, яка несе за це повну відповідальність. «Руйнування ГЕС загрожує екологічною катастрофою для півдня нашої держави. Світ має відреагувати. Негайно. Але не просто словами, а діями. росія має негайно забратися із ЗАЕС, аби уникнути подальшої катастрофи. Зараз наше першочергове завдання — допомогти людям у районах затоплення.
Денис Шмигаль визначив чотири головні завдання: організувати евакуацію людей; не допустити розвитку найгіршого сценарію на ЗАЕС; забезпечити питною водою людей та провести оцінку екологічних наслідків. Міндовкілля має підготувати відповідні дані.
Крім того, на засіданні уряду вирішено виділити 120 мільйонів гривень Держагентству водних ресурсів для сталого забезпечення жителів Миколаєва питною водою. Вода буде подаватися руслом річки Інгулець у спеціальному режимі роботи, тож проєкт дозволить досягнути необхідних показників якості питної води та повернути її подачу в місто.
Загалом у зоні лиха на правобережжі Херсонщини через підрив ворогом дамби Каховської ГЕС опинилися майже 16 тисяч людей у критичній зоні, повідомив начальник Херсонської обласної військової адміністрації Олександр Прокудін.
Як підкреслив начальник ОВА, всі старости, голови тергромад проінформовані і збирають населення у визначених точках. У кожній громаді створений окремий штаб, який відповідає за свою територію.
«Станом на 7.30 шостого червня повністю або частково були затоплені такі населені пункти: Тягинка, Львове, Одрадокам’янка — це Бериславський район, Іванівка, Микільське, Токарівка, Понятівка, Білозерка — Херсонського району та мікрорайон Острів у Херсоні», — сказав він.

За його словами, є розуміння, що будуть підтоплені ще й інші населені пункти, і влада готова до цього. Наразі організована евакуація жителів цих населених пунктів автобусами до міста Херсона, а далі — до Миколаєва, а звідти вже до Хмельницького, Одеси, Кропивницького, Києва та інших міст. Прокудін зазначив, що проводиться оповіщення населення, відпрацьовуються питання надання гуманітарної допомоги — питна вода, продукти харчування та інше.
Що стосується окупованого росіянами лівого берега Херсонщини, він підкреслив, що українська влада провела оповіщення, щоб жителі області перебиралися у безпечні місця.
Як наголосив Володимир Зеленський, найважливіше — провести евакуацію з районів ризику та забезпечити питною водою всі міста й села, які забезпечувалися водою з Каховського водосховища.
«Робимо все, щоб урятувати людей. Задія- ні всі служби, військові, уряд, офіс.
На засіданні РНБО погоджено комплекс міжнародних і безпекових заходів, щоб притягти росію до відповідальності за цей теракт. До жорсткої відповідальності», — наголосив Президент України.
Про подальші наслідки Каховської трагедії повідомлятимемо на сторінках «ПВ».