Вони першими чують весну. І байдуже їм, що навколо ще хороводить зима, що шарпає гілля завірюха. Вони мають пухнасті шубки, за що й прозвали їх котиками. Але то навесні вони герої. А що ж восени? Чому несподівано для самих себе прокинулися на тендітних гілочках, коли з них ще не опало і не відболіло зелене листя. Заблукали, певно, в часі. От і випурхнули…

Цвітіння вишень, яблунь та навіть каштанів восени – не таке вже й рідкісне для Хмельниччини явище. І фахівці пов’язують цю аномалію з тим, що окремі бруньки за умов сухої і спекотної погоди раніше дозрівають і тому зацвітають восени, хоч за нормальних умов мали б зацвісти навесні. А ще незвична спекотна погода восени «обманює» рослини і провокує дочасне цвітіння.
Літня ж спека і відсутність вологи спонукає незвиклі до таких умов рослини до періоду спокою, під час якого всі процеси уповільнюються, а потім починається цвітіння.
Яка з цих причин «розбудила» котики на березі Південного Бугу біля мікрорайону обласного центру Гречани, нині не скаже ніхто. Проте вони, здається, добре почуваються у своїх шубках і при осінньому похолоданні, навіть не підозрюючи, що попереду холодна зима, а не тепле літечко!