На території Національної академії Держприкордонслужби України імені Богдана Хмельницького, при вході до головного корпусу, біля погруддя Тараса Шевченка, урочисто відкрили знак «Кобзареві». У мармуровій розгорнутій книзі: на одній сторінці фото 32-річного Шевченка (саме у цьому віці він побував на Поділлі), на другій — вічно актуальне Тарасове «Учітеся, читайте, і чужому научайтесь, й свого не цурайтесь». Втілити задумку допоміг благодійний фонд Сергія Лабазюка «Ми поруч».

В урочистому відкритті взяли участь курсанти і працівники закладу, керівники області та міста.
«Шевченкова ниточка почала витися у цім закладі більше двадцяти років тому, коли сюди на запрошення «Просвіти» прибув директор інституту наукових студій Гарвардського університету, — розповіла голова міського об’єднання Товариства української мови імені Тараса Шевченка «Просвіта» Зоя Діденко. — І саме з його вуст прозвучали слова: «Народ України має гордитися, що має дві Біблії — святе письмо християнське і Шевченків «Кобзар». А вже коли я побувала в Гарвардському університеті, то з гордістю зауважила, що слова ці великими літерами викарбувані над входом в інститут наукових українських студій. Знаменно, — продовжила Зоя Олександрівна, — що відкриваєте цей потужний, енергетично наповнений Шевченковим словом і українським духом знак у дні, коли ми пошановуємо 170-річчя перебування Шевченка на Поділлі». Від «Просвіти» її очільниця вручила всім прикордонникам кишенькові календарики «Земля Подільська, яку сходив Тарас».
«Поезія Тараса Григоровича сьогодні особливо актуальна, — зауважив ректор закладу Олег Шинкарук. — Між рабством і боротьбою Шевченко незмінно обирає боротьбу — як у власному житті, так і в суспільному ідеалі. Цей пам’ятний знак буде нагадувати нам про важливість боротьби і прагнення перемоги, про необхідність здобуття майбутніми офіцерами-прикординниками грунтової освіти, ознайомлення з набутками світової та вітчизняної військової справи, науки і культури».
Після виступу почесних гостей, урочистого відкриття знака його освятив священик. Також цього дня започаткували славну традицію: біля, вже можна сказати, комплексу Тараса (адже є й погруддя, й «Кобзар») вручили почесні сертифікати кращим представникам академії, чиї імена занесли на Дошку пошани. Відтепер, кажуть, робитимуть це щороку.
А ще, як і належить, були цього дня у клубі вишу урочистості з нагоди Дня захисника України: зі щирими словами вітань-побажань ректора, гостей. Традиційно зачитали вітання голови Держприкордонслужби України Віктора Назаренка. Були нагороди, подяки, подарунки…