Нещодавно в музеї історії міста Хмельницького відбулося представлення потужного українсько-білоруського проекту — пересувної експозиції, присвяченої війні на сході України та вшануванню загиблих добровольців тактичної групи «Білорусь» — Віталія Теліженка та Олеся Черкашина. 33 малярських полотна до обласного центру привезли представники Міжнародного благодійного фонду «Волошка», який свого часу заснував Віталій Теліженко.

Ідею щодо організації виставки активно підтримали місцеві активісти, зокрема, Благодійний фонд «Благородні серця», Громадське об’єднання «Подільська січ», Мистецька сотня «Гайдамаки» та Федерація боксу Хмельницької області. На заході, крім представників міської та обласної влади, курсантів Національної академії Державної прикордонної служби України, були присутні бійці-добровольці тактичної групи «Білорусь», а також волонтери, працівники музею та ін.
Для того, щоб побачити реалії військових дій на сході України, а згодом їх відтворити на полотні, п’ятеро митців Білоруської спілки художників та українець, донецький художник Тарас Носар, вирушили на передову неоголошеної війни. Разом із ними побував там і білоруський документаліст Антось Тележніков, який знімав фільм «Пензлі замість автоматів». Головним завданням, яке ставили перед собою митці, — писати лише правду...
— 10 серпня 2015 року в бою під Старогнатівкою був смертельно поранений Олесь Черкашин з позивним Тарас і вбитий Віталій Теліженко — позивний Кекс, — розповідає Анжела Дудаєва, керівник Міжнародного фонду «Волошка»: — Отож в пам’ять про відважних бійців-добровольців ми організували цю виставку.
На заході був присутній 25-річний Ян Мельников, родом із Мінська, боєць тактичної групи «Білорусь», який нині захищає незалежність України. За словами добровольця, він ще чотири роки тому закінчив ліцей і мав вступати до Варшавського університету на історичний факультет... Та, дізнавшись про перших загиблих на Майдані, вже наступного дня прибув до України. З того часу хлопець безвиїзно перебуває в нашій державі, бо у 2016 році в Білорусі на нього відкрили кримінальне провадження. «Я брав участь у тому бою, в якому загинув Віталій Теліженко. Не пригадую жодного місяця без втрат побратимів, з якими пліч-о-пліч боронив східні рубежі України, — розповідає Ян Мельников і додає: — Саме завдяки мистецтву можна передати справжні емоції, страждання і біль як мирного населення, так і бійців».
Загалом для білоруської аудиторії виставка була під забороною, тому її привезли до України.
На картинах зображені не лише українські бійці та воїни тактичної групи «Білорусь», а й їхні будні, перерви між боями тощо. Художники відтворили своє бачення війни, передали емоції. Навіть зобразили загибель відчайдушних бійців, показавши масштабність їхньої відваги заради кожного з нас.
Вічна пам’ять захисникам України! Героям слава!
P.S. Виставка діятиме протягом місяця, тож обов’язково відвідайте і вшануйте загиблих воїнів.