Масштабні навчання Повітряних сил України та восьми країн-учасниць НАТО на чолі зі Сполученими Штатами Америки відбулись на території Хмельницької та Вінницької областей.

Авіація НАТО представлена винищувачами-перехоплювачами F-15 C Eagle, транспортником С-130 «Геркулес», літаком-заправником КС-135, розвідувально-ударними безпілотними літальними апаратами MQ-9 «Reaper», від Повітряних сил України задіяні екіпажі тактичної та військово-транспортної авіації, на літаках Міг-29, Су-27, Су-24 і літак аеромедичної евакуації Ан-26 «Vita». Базовими аеродромами для проведення військового злагоджування обрано «Старокостянтинів» — на Хмельниччині та «Гавришівка» — у Вінницькій області. Під час навчань бомбардувальники Су-24 М імітували нанесення бомбових ударів по умовних цілях, винищувачі відпрацьовували польотні завдання з перехоплення порушників повітряного простору та їх супровід. Президент України Петро Порошенко завітав на військовий аеродром у Старокостянтинові, де подякував пілотам
144-го авіакрила Повітряних сил Національної гвардії США, розташованого поруч міста Фресно, штат Каліфорнія, за підтримку та взаємодію з нашими військовими. «Зміцнюючи контакт зі збройними силами наших партнерів, ми ще раз засвідчуємо готовність захищати мир та спільні демократичні цінності», — зауважив президент. Верховний головнокомандувач оглянув військові літаки, цікавився тактичними характеристиками, озброєнням. Звертаючись до українських пілотів, зазначив, що держава і надалі нарощуватиме обороноздатність, щоб протистояти агресії зі сходу.
«Після зустрічі з вами полечу на військові склади у Цвітоху Славутського району. Головна версія вибухів в Ічні — теракт, тож наші сховища ми тепер перебудовуємо за стандартами НАТО. На реконструкцію виділено один мільярд двісті п’ятдесят мільйонів гривень, побудуємо 37 залізобетонних сховищ, 70 кілометрів електромереж, 20 кілометрів водогонів, 15 кілометрів доріг із твердим покриттям. Безпека складів поруч із АЕС — справа першочергова», — сказав під час спілкування з військовими Петро Олексійович. На думку незалежних аналітиків, новий формат повітряних навчань свідчить про те, що співпраця у військовій галузі між США та Україною лише посилюється, і сподівання окремих «зацікавлених» політиків на те, що президент США Дональд Трамп буде більш «прохолодно» ставитися до конфлікту на сході України, зведені нанівець. Базування американських військових літаків на двох українських авіабазах моделює ситуацію наближену до відбиття агресії. В поточному році наші збройні сили переходять на захищений натовський зв’язок (виробництва Туреччини), запроваджуються нові артилерійські стандарти, спільно з британцями має будуватись новий патронний завод, створено три кіберцентри – в Чернігові, Миколаєві та Києві, а також, за допомогою НАТО посилюється інформаційна безпека. Експерти вважають, що взаємовідносини такого ґатунку відбуваються на рівні партнерів всередині самого альянсу, для України це позитивний знак.