Вони постали каменем,  мов неприступна скеля,
На них залізом плавленим  валились сотні тонн,
Та їх кістки не тріснули —  не витримала стеля,
Та дух їх не зламався —  не витримав бетон!
Бій за Міжнародний аеропорт «Донецьк» імені Сергія Прокоф’єва тривав 242 дні. Оборонців ДАПу обстрілювали з мінометів та танків, кидали на прорив хвалений російський спецназ «Вимпел», та марно. У результаті один із терористів заявив, що в Донецькому аеропорту закріпилися «не люди — це кіборги». Ця фраза була підхоплена українськими ЗМІ, після чого захисників ДАПу називали загальним ім’ям «кіборги».

Аби віддати шану мужнім захисникам, днями у концертному залі Деражнянського районного будинку культури відбулася зустріч «Герої миру, воїни добра», зініційована благодійним фондом «Мир та добро». Вшанувати загиблих хвилиною мовчання прийшли військові 90 окремого аеромобільного батальйону імені Героя України старшого лейтенанта Івана Зубкова, бойові побратими «кіборгів», представник центральної районної бібліотеки, вихованці Деражнянської районної дитячої школи мистецтв, близькі та рідні загиблих учасників антитерористичної операції, волонтери та громадськість.
 Із промовами виступили заступник голови Деражнянської районної державної адміністрації Зоряна Попадіна, голова районної ради Віталій Сідлецький та голова міської ради Андрій Ковпак. Командувач 90 батальйону Віталій Баранов (позивний Біба) зазначив: «Коли прийшов час захищати Батьківщину, багато українців взяли до рук зброю і продемонстрували, що не допустять, аби агресор загарбав Україну та зламав її народ. Яскравий приклад опору ворогам, який показали наші «кіборги», спонукає до всезагальної згуртованості. Частина героїв не повернулася, частина звільнилась, а частина й сьогодні продовжує службу у Збройних силах України і демонструє, як потрібно воювати та захищати свою землю. Дякую батькам, що виховали справжніх патріотів».
 Незламна жінка-волонтер, голова фонду «Мир та добро» Мар’яна Сенчук, яка вже багато років поспіль надає допомогу та зігріває материнським словом наших оборонців, вітала учасників заходу запашним короваєм, спеченим із зібраного урожаю на полях Деражнянщини. У своєму виступі вона подякувала за подвиг синів, батьків, братів та вручила квіти родинам загиблих.
Після завершення урочистої частини всі присутні поклали живі квіти біля Дошки пам’яті Героїв та вшанували пам’ять кожного із тринадцяти нескорених воїнів-земляків.