Учасникам 25-ї Української антарктичної експедиції (УАЕ) довелося раніше виїхати на станцію “Академік Вернадський” аби змінити своїх колег, які вже рік провели в антарктичній експедиції й наприкінці квітня повинні повернутися додому.

Від’їзд експедиції відбувся 16 березня. “Зазвичай відправлення в антарктичну річну експедицію відбувається урочисто, але, на жаль, через ситуацію, яка склалася з коронавірусом в Україні та світі, ми не можемо зробити цього сьогодні. Сподіваюсь, через рік, коли експедиція повертатиметься, ситуація зміниться на краще”, – звернувся до полярників в.о. міністра освіти і науки Юрій Полюхович.
Керівник Національного антарктичного наукового центру (НАНЦ) Євген Дикий пояснив, що експедиція мала їхати в Антарктиду наприкінці березня, але Україна та багато інших країн через загрозу поширення коронавірусу закривають на певний час міжнародне авіасполучення: “Ми не можемо чекати, бо 25-та експедиція має змінити на українській антарктичній станції своїх колег, які там працюють вже близько року. Потім крига стане, і ми не зможемо ані зробити перезмінку на станції, ані навіть доправити туди запаси їжі та необхідних речей. Тому було прийнято рішення про термінову відправку 25-ї експедиції”. Водночас він наголосив, що було вжито всіх необхідних заходів, щоб захистити полярників на шляху до Антарктиди: “Перш за все, кожен учасник пройшов ретельний медичний відбір – усі здорові, без хронічних захворювань. По-друге, центр забезпечив їх необхідними засобами захисту: респіраторами, окулярами, антисептиками тощо. По-третє, всі пройшли навчання за рекомендаціями ВООЗ щодо профілактики коронавірусної інфекції. Так само пройдуть навчання та отримають засоби захисту ті полярники, які після перезмінки повертатимуться назад в Україну”.
Він додав, що центр вже зв’язався з посольствами України в тих країнах, через які летітимуть полярники, і в разі виникнення критичних ситуацій наші представники готові надавати всю необхідну допомогу.
Крім того, підвищено заходи безпеки на самій станції “Академік Вернадський”. Наразі до неї обмежено доступ туристів та заходи суден. На станції є приміщення для обсервації, лікарня, сучасне медичне обладнання, що дозволяє робити навіть операції. Додатково центр закупив кисневий концентратор та балони з медичним киснем, оновив медпрепарати.
Лікар 25-ї УАЕ Ігор Дейнека має чіткий алгоритм дій у разі підозри захворювання когось із членів експедиції на коронавірусну інфекцію. Також у нього вже є досвід лікування пневмонії під час пандемії «свинячого» грипу A/H1N1.
До 25-ї УАЕ увійшли 12 учасників: 7 науковців (метеорологи, біологи, геофізики) та 5 членів команди життєзабезпечення (лікар, кухар, системний механік, дизеліст-електрик, системний адміністратор зв’язку).
Керівник експедиції – досвідчений фахівець НАНЦ, геофізик Юрій Отруба, для якого це буде вже шоста зимівка.
Серед 12 полярників – 2 жінки: Євгенія Прекрасна, науковиця-біолог, та Анна Соіна, дослідниця гідрометеорології та океанографії. Обидві зимують вперше, але Євгенія вже двічі працювала у сезонному літньому загоні на “Вернадському”.
Остаточний склад команди 25-ї УАЕ було визначено наприкінці січня цього року. Майже всі його учасники – віком до 40 років, загін рівно наполовину складається з новачків.
В Антарктиді вчені досліджуватимуть зміни клімату, магнітне поле Землі, “озонову діру”, динаміку популяцій пінгвінів, інших тварин та рослин, пристосування живих організмів до екстремальних полярних умов, космічну погоду в іоносфері Землі тощо.