Якими лише епітетами не наділяють Кам’янець-Подільський. І містом-фортецею, і «перлиною Поділля», і «квіткою на камені», і містом-легендою, і … А ще, воно неодноразово було в статусі столиці: Подільської губернії, Української Народної Республіки, Кам’янець-Подільської області. Нині його справедливо називають фестивальною столицею. Давно за ним закріпилася назва і студентської столиці Поділля. Ще б пак. У двох університетах, семи коледжах і технікумах, чотирьох закладах професійно-технічної освіти навчається близько 19 тисяч юнаків і дівчат. Понад 10 тисяч кам’янчан є учнями шкіл і ліцеїв. Тисячі молодих жителів міста над Смотричем працюють на промислових підприємствах, у бізнесі, навчальних закладах, медицині, державних установах, органах місцевого самоврядування.

Словом, практично кожен третій кам’янчанин має вік до тридцяти років. Тож не дивно, що в місті досить активно пульсує молодіжне життя, діють молодіжні об’єднання і клуби, проводяться молодіжні фестивалі, молодь бере участь у громадському житті.
Безумовно, все це стало підставою для представника України в Конгресі місцевих та регіональних влад Ради Європи, депутата обласної ради Віталія Олуйка висунути Кам’янець-Подільський для участі в конкурсі «Молодіжна столиця Європи 2018», який цього року проводитиметься Європейським молодіжним форумом за підтримки Конгресу місцевих та регіональних влад Ради Європи.
Як повідомляє прес-служба обласної ради, «Молодіжна столиця Європи» — це звання, що присвоюється європейському місту на період до одного року, протягом якого йому буде надана можливість продемонструвати свою молодіжну політику крізь призму культурного, соціального, політичного та економічного життя.
Сам же Віталій Олуйко, зокрема, зазначив, що звання «Молодіжна столиця Європи» сприяє реалізації нових ідей та інноваційних проектів, пов’язаних з активною участю молодих людей у житті суспільства і слугуватиме зразком для подальшого розвитку молодіжної політики в інших європейських муніципалітетах. А вибраний муніципалітет буде вважатися офіційним партнером Конгресу місцевих та регіональних влад Ради Європи і уповноваженим на реалізацію відповідних проектів Європейського молодіжного форуму та європейських інституцій. «Це — прекрасна можливість продемонструвати європейській спільноті один із молодіжних центрів нашої області та сучасне європейське історичне місто Кам’янець-Подільський, а громада міста отримає можливість реалізувати цікаві, амбітні проекти та ідеї за підтримки європейських інституцій», — підкреслив депутат.