Сам знайде, сам знищить

Дистанційне навчання, дистанційна робота стали звичайною практикою і все більш поширюються під час пандемії, та мало хто замислюється над тим, що «дистанційна війна» і не тільки як поняття, давно прижилась у свідомості військових.

Корпорація Northrop Grumman – одна з провідних світових компаній з виробництва зброї оголосила про створення концепту ударного  безпілотного літального апарату БПЛА SG-2, котрий створено на базі X-47B. Передбачається, що в майбутньому він замінить розвідувально-ударний БПЛА MQ-9 Reaper, розроблений General Atomics.

Новий апарат зовні має бути схожим на свого попередника – X-47B, він зможе нести службу в повністю автоматичному режимі, починаючи від пошуку цілей і самостійно їх знищуючи.  Крім того, SG-2 буде координувати свої дії спільно з такими ж безпілотниками, формуючи цілу зграю подібних ударних апаратів, котрі наносять ракетно-бомбові удари по ворогові, не потребуючи контакту з операторами. Максимальна відстань, на яку зможе літати перспективна модель, – 2000 кілометрів, що менше, ніж у X-47B, але майже так, як у MQ-9 Reaper.

Варто нагадати, що БПЛА Northrop Grumman X-47B піднявся в небо у 2011 і за свою недовгу кар’єру продемонстрував широкий потенціал сучасних безпілотних систем. В травні 2013-го вперше злетів з палуби авіаносця «Джордж Буш», а в червні здійснив першу посадку на цей корабель. В 2015 році ця машина вперше в історії в автоматичному режимі дозаправилась паливом в небі від літака-танкера.

Як повідомляє американський авіакосмічний Інтернет-ресурс «aviationweek», цей авіа-кілер матиме дозвукову швидкість, буде оснащений турбореактивним двигуном Pratt & Whitney F100-220, а також в ньому встановлять два відсіки для зброї, в яких розміщуватимуться самонавідні ракети і бомби загальною вагою до двох тонн.

На завершення зазначимо, що Англія нещодавно відмовилась від подальшої розробки танків, як від дорогого виду озброєння і водночас безперспективного, оскільки проти вертольотів та БПЛА у танка шансів немає.