Тільки не в Києві на Хрещатику, а в Хмельницькому на Подільській. І не у травні, а у вересні...

Подібні природні аномалії в останні роки не рідкість. Вони спостерігалися у Києві, Тернополі, Ужгороді, Ніжині, Калуші, Острозі, Луцьку. Та й у Хмельницькому також. Але цвітіння каштанів у вересні все-таки залишається незвичним явищем.
Причини такого несвоєчасного цвітіння дуже різноманітні. Але науковці вважають, що це пов’язано з кліматичними умовами, впливом діяльності людини та шкідниками.
Найчастіше білі суцвіття невчасно з’являються на деревах біля доріг з інтенсивним автомобільним рухом, який призводить до високої загазованості й підвищеної температури повітря та значно нижчої вологості. При нормальній погоді і навколишніх умовах дерева відцвітають, формуються квіткові бруньки, які мають зацвісти наступного року, і настає стан спокою. А при спекотній погоді після похолодання дерева сприймають осінь за весну й розцвітають.
Та фахівці, котрі у багатьох містах України обстежували каштани, що повторно зацвіли, виявили майже стовідсоткове пошкодження листя на деревах личинками мінуючої молі. У Європі шкідника знищують дорогими інсектицидами, а в Україні цього ніхто не робить, бо потрібні чималі кошти. От і цвітуть каштани восени. А ось навесні вони вже не зацвітуть…