Ще на початку нового сезону збирання врожаю українці вже почали імпортувати картоплю, крокодили «припливуть» дещо пізніше.  

Трейдери завозять бульбу з Білорусі, починаючи з вересня, незважаючи на те, що сьогодні внутрішні ціни  майже у 1,5 раза нижчі від попереднього року, – про це повідомляє департамент «Аналітика» найбільшого у Західній Україні гуртового ринку «Шувар», що у Львові.  

«Мова поки ведеться про невеликі обсяги, які не дуже впливають на внутрішній ринок, але це перший дзвіночок про те, що  бізнес-зв'язки, набуті внаслідок великої залежності від імпорту минулого сезону, досить міцні. Зазначу: навіть мінімальне зростання «місцевої» ціни одразу ж відкриватиме двері привезеній бараболі», – коментує ситуацію Тетяна Гетьман, керівник департаменту «Аналітика».

Попередні оцінки свідчать про те, що пропозиція місцевих коренеплодів в Україні зросте,  а обсяг імпорту залежатиме від системності продажів українських фермерів, бо власний товаровиробник часто зупиняє продаж, намагаючись «нагнати» ціну, тоді й зростає імпорт.

 Незважаючи на те, що за інформацією Асоціації «Свинарів України» закупівельна ціна на живих свиней дещо знижується, ціни на кінцеву продукцію в магазинах не «падають», продавці та переробники не зважають на купівельну спроможність населення. Можливо, що ринок відреагує і на цю ситуацію тим, що з’явиться більш дешева пропозиція на м’ясо.

Днями відбулася відеозустріч т. в. о. голови Держпродспоживслужби Ольги Шевченко з представниками різних установ Південно-Африканської Республіки (ПАР). Вперше  за історію двосторонніх консультацій у зустрічі особисто взяли участь Надзвичайні і Повноважні Посли обох держав. Сторони обговорили можливості інтенсифікації торгівлі між країнами, африканці висловили свою зацікавленість в експорті до України шерсті, м’ясної продукції, зокрема м’яса крокодилів. Україна, в свою чергу, сподівається постачати свинину, птицю, яйця, яєчну продукцію. Сторони обумовили формат взаємного доступу на ринки.