«На покращення життя народу» – Швейцарія повертає Узбекистану 131 мільйон доларів, які конфіскували у Гульнари Карімовій, доньки екс-президента.   

Узбекистан уклав угоду зі Швейцарією про повернення коштів конфіскованих владою європейської країни у доньки колишнього президента – повідомляють «enovosty».   В документі обумовлені механізми повернення грошей, зокрема, передбачається використання цих фінансів на «покращення життя народу», тобто, кошти промоніторять, бо їх мають використати в проектах сталого розвитку. Ще 715 мільйонів заблоковані в альпійській країні, але уряд наголошує, що у випадку конфіскації цих грошей, яке здійснять у рамках карного впровадження, до них застосують ці ж підписані умови.

Гульнара Карімова – старша донька Іслама Карімова, який керував Узбекистаном 26 років, з 1990 по 2016. Протягом цього періоду вона працювала на високих посадах і вважалась однією з найвпливовіших постатей в країні. В 2014 році після конфлікту з батьком опинилась під домашнім арештом.  В 2015 – 2020 роках її тричі судили за економічні злочини, в березні  призначили покарання у вигляді відбування тринадцяти років під вартою. В травні поточного року Узбекистану вдалось повернути з Франції активи Карімової в розмірі 10 мільйонів доларів, згодом узбеки повідомили, що працюють над поверненням арештованого майна з інших країн. Загальна сума, яку планують повернути, сягає  1, 3 млрд. доларів.

Про повернення коштів, виведених українськими олігархами, поки не згадує ніхто.