Звичайний пакетик чаю допоміг космонавтам на Міжнародній космічній станції знайти місце витоку повітря.

Проблеми на МКС почалися ще в кінці серпня, коли на станції став падати тиск. Джерело витоку повітря спочатку шукали в американському сегменті, але аварійним виявився перехідний відсік російського модуля «Зірка». Настав жовтень, а тріщину не могли знайти. На початку цієї «епопеї» космонавти планували заліпити пластиліном американського виробництва, коли знайдуть витік, та пошуки не дали результатів, на додачу в росіян ще й зламалася система з виробництва кисню та вийшов з ладу блок «Електрон-ВМ», що працював з 2005 року.

 Російські космонавти повідомили Центру управління польотами, що екіпаж МКС застосовував різноманітні спецзасоби, але місце, через яке повітря витікає у космічний простір, не знайдено.

Витік спочатку шукали за допомогою американського ультразвукового детектора,  перевірили герметичність порожнини між стикувальними агрегатами проміжної камери і "Прогресу МС-14". Потім цю камеру звільнили від усіх вантажів, ізолювали і розмістили в ній дві відеокамери GoPro. Одна фіксувала покази тиску на мановакуумометрі, друга стежила за рухом індикаторів, які зробили зі смужок конфеті і пластику. Потім екіпаж перевіряв проміжну камеру пластиковими пакетами і плівками, але у фахівців виникла підозра, що через тривалий термін експлуатації у стикувальному агрегаті «потекли» гумові ущільнювачі, їх обклеїли по периметру скотчем. Згодом задіяли стетоскоп, та роботи довелося призупинити, оскільки насос системи забезпечення теплового режиму став сильно гудіти, а вимикати його не рекомендовано. Вже ближче до середини жовтня космонавт Іванишин за допомогою індикатора потоку і інфрачервоної камери почав досліджував ще дві можливих зони витоку повітря. Потім підключили вимірювачі потоку повітря і американський механічний індикатор витоків FLI, та пошуки ні до чого не привели. Ось тоді і виникла ідея «зафіксувати» у невагомості посеред модуля перехідної камери пакет чаю перед її закриттям, спрямувавши на нього відеокамери. Так і сталось, чай став «дрейфувати» у бік течії повітря, яке витікало за борт космічного корабля, а камери зафіксували цей процес.

Як передає techno.24tv Російський центр керування польотами порадив космонавтам заклеїти скотчем місце розгерметизації, а також надіслати фото і відео можливого місця витоку.

До речі, скотчем у космосі вперше скористалися американці під час місії «Аполлон-17», коли на місяці в їхнього електромобіля зламалося крило над колесом і рухатись поверхнею супутника Землі було неможливо через місячну пилюку, що фонтанами летіла з-під коліс. Тоді екіпаж приліпив скотчем до крила частину обкладинки бортжурналу і так катались по Місяцю, але на Землі так і не згадали, хто поклав у місячний модуль скотч, скоріш за все випадково забули, а зізнатись ніхто не хотів, але чай також виконав свою «місію».