Мобільна група поліції з реагування на факти домашнього насильства ГУНП у Хмельницькій області рятувала сім’ю від знущань домашнього насильника.

На лінію «102» зателефонувала маленька дівчинка, назвала адресу, сказала, що тато б’є маму, і попросила про допомогу. Мобільна група негайно виїхала на місце події і застала п’яного тридцяти дворічного сімейного насильника, який виховував домашніх. Як з’ясувалось, він спочатку мав конфлікт із рідним батьком, а згодом перекинувся на дружину та дітей. Жінка зізналась, що чоловік не вперше піднімає на неї руку і постійно тисне психологічно, але вона боялася будь-куди звертатися, бо повністю залежить від нього матеріально. Складно молодій мамі в обставинах, коли на руках троє діток одинадцяти, восьми та двох років, зважитися на рішучий крок, аби протистояти тату-забіяці, та ситуація стала загрозливою.  

Поліцейські запевнили потерпілу, що є чимало соціальних можливостей аби їй допомогти і не можна в такому становищі все залишати напризволяще. Жінку з трьома дітьми працівники поліції відвезли до кризової кімнати, а потім допомогли влаштуватися до соціального центру. Сімейного насильника притягнули до адміністративної відповідальності, склали адміністративний протокол за ст. 173-2 КУпАП.

– Спочатку ми доправили потерпілу з дітьми до кризової кімнати, де вони змогли перебути кілька перших днів, а потім доправили до соціального центру, – розповідає Віталій Наглій, координатор мобільних груп поліції з реагування на факти домашнього насильства. – Наразі з жінкою та дітьми постійно працюють психологи, юристи та соціальні працівники. Вони у безпеці, мають дах над головою, їжу і усі необхідні речі.

З початку року на Хмельниччині поліцейські склали 2766 адміністративних протоколів за ст. 173-2 КУпАП (Вчинення домашнього насильства, насильства за ознакою статі, невиконання термінового заборонного припису або неповідомлення про місце свого тимчасового перебування). Правоохоронці закликають потенційних та реальних жертв сімейних насильників не мовчати і вчасно звертатися за допомогою, щоб не було запізно.