Хмельницькою обласною прокуратурою в рамках реалізації представницьких повноважень щодо захисту інтересів держави у сфері земельних відносин, виявлено порушення при використанні землі на території  Полонського району.

Як повідомляє прес-служба Хмельницької обласної прокуратури, в результаті розслідування виявили, що державному підприємству, котре перебуває під управлінням Фонду державного майна України, ще у 1976 році у постійне користування відведено майже 4300 га землі сільськогосподарського призначення. Але у 2018 році між вказаним держпідприємством (назва не наводиться) та одним із товариств (назва не наводиться) укладено договір на проведення робіт, пов’язаних з виробництва сільськогосподарської продукції, та на обробіток земельної ділянки площею 2300 га.  

Разом з тим, правочин, яким фактично у користування приватного агровиробника передано землі державної власності вартістю близько 140 млн. грн., укладено без погодження органу центральної влади, та за відсутності на те відповідних підстав і повноважень, а також без проведення земельних торгів (аукціону) з продажу права їх оренди. В ході розслідування встановлено, що цей договір є удаваним та сторонами його укладено з метою приховування орендних відносин, що реально виникли між ними.

Тож, прокуратура звернулась до суду з вимогою про визнання вказаного договору недійсним та звільнення земельної ділянки, що належить державі. На момент судового розгляду цієї справи відповідачі вказані порушення усунули та спірний договір розірвали. 

«ПВ»: Із суті повідомлення, наведеного прокуратурою, не зрозуміло хто поніс покарання і на яку суму було укладено договір про оренду та бізнес-діяльність. Так, напевне, можливо лише в Україні – і розслідування провести, і справу до суду подати, і про виконану роботу прозвітувати і нікого не покарати. А, якби з тієї землі простий дядько вкрав мішок зерна?..