Автономний скімер – саморобний очищувач водної поверхні від сміття, експрес-метод визначення функціонального стану здоров’я організму, за допомогою елементів іридодіагностики,  рукавиця для орієнтування в просторі,  комплексна оцінка безпечності захисних масок, очищувач – опріснювач морської та забрудненої води з використанням сонячного концентратора – цими та іншими проектами займаються Славутські  ліцеїсти–винахідники.  

Із 9 по 11 листопада в столиці вперше в онлайн-форматі проводився конкурс «Еко-Техно Україна 2021». До участі у фіналі за темою «Еко» було допущено 66 робіт (з них призові місця отримали 29), за темою  «Техно» – 111 робіт (з них призові місця - 40) . Конкурсанти з усієї країни представляли свої роботи відомим науковцям – членам журі  і захищали їх в онлай-режимі.

Учасники мали можливість почути вчених та поспілкуватися з ними, а в подальшому, за необхідності, змінити чи доповнити свою роботу слушними зауваженнями від старших колег.  Суперфіналісти Національного етапу конкурсу «Еко-Техно Україна 2021» отримають право представляти свої проєкти на Міжнародному конкурсі ISEF (травень 2021 р.) у США.

 Славутський ліцей ІІ-ІІІ ступенів Хмельницької обласної ради на конкурсі «Еко-Техно Україна 2021» представляли п’ятеро учасників: Владислав Петров та Михайло Дмитрієвцев у категорії «Інженерна механіка», Аліна Поліщук у категорії «IT–Вбудовані системи», Вадим Гітченко у категорії «Матеріалознавство» та Вікторія Гловацька в категорії «Науки про людину».

    У результаті напруженої боротьби наші конкурсанти показали високі результати, здобувши чотири призові місця у своїх категоріях: Вадим Гітченко – 3 місце, Вікторія Гловацька – 3 місце, Аліна Поліщук – 3 місце та Михайло Дмитрієвцев – 4 місце.

     Як наголосили організатори, переможцями себе можуть вважати всі учасники змагань, бо в майбутньому їх проекти мають доволі значні шанси бути удосконаленими, щоб зробити навколишній світ кращим і безпечнішим.