За 11 місяців минулого року Україна імпортувала майже вдвічі більше чорної ікри ніж у 2019-му

Як повідомляє Інтернет-сторінка Українського клубу аграрного бізнесу на територію нашої держави включно по листопад 2020 року імпортовано 7,2 т ікри осетрових риб (чорної ікри) на загальну суму в 1,27 млн $, що майже вдвічі перевищує показник минулого року. Згідно з даними митної статистики, протягом дев’ятнадцятого року ікри осетрових було імпортовано 3,7 т загальною митною вартістю 637 тисячі $.

Головним постачальником чорної ікри в Україну став Китай  – 6,2 тонни ( близько 85% всього обсягу). До п’ятірки країн-постачальників також увійшли Італія, Молдова, Уругвай і Нідерланди. Китай стрімко розвивав промислове розведення осетрових риб починаючи з 2008 року і наразі виробляє понад 150 т ікри осетрових щорічно, з яких близько 100 т спрямовується на експорт. Не секрет, що ікра з Піднебесної в є конкурентною в ціні.

В Україні ж, ніша промислового розведення осетрових риб і виробництва ікри, поки слабо розвинена, тим не менш, вже знаходяться першопрохідці. Прогнозується, що в разі подальшого зростання рівня споживання цього делікатесу, українські виробники чорної ікри також займуть свою нішу на нашому ринку.

Сьогодні митна вартість імпортної осетрової ікри складає $175/кг, а роздрібна ціна сягає 1000 гривен і більше за 100 г.

 

.