У Хмельницькому одну культурну програму реалізували, іншу започаткували

Як зазначають у міській раді – п’ятдесят кроків змінили місто, бо попередню програму у сфері культури “50 кроків, що змінять місто”, розраховану на 2016-2020 роки, вважають успішно реалізованою, оскільки  впродовж останніх років реалізовано чимало масштабних проєктів, які не просто пожвавили життя хмельничан, а й приваблюють гостей з інших міст, у тому числі й з-за кордону. Тож депутати прийняли наступну - «Нова лінія культурних змін» розраховану на п’ять років, з 2021-го по 2025-й.

Зокрема визначається за мету та нагальним завданням трансформацію закладів культури у 24 «новоприєднаних» населених пунктах, а саме: 17 клубів та 16 бібліотек, однієї мистецької школи, у сучасні центри надання культурних послуг або інші нові атракції на рівні міста.

Програмою «Нова лінія культурних змін», яка складається із 8-ми основних напрямів, передбачено створення центру фольклористики та етнографії, нових мистецьких просторів: «НАД перехрестям» (на даху будівлі Центральної бібліотеки, вул. Подільська, 78), Дворик художника виставкової зали дитячої школи образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва (вул. Проскурівська, 67, просто неба), «УкраїноТериторія» (мистецьке середовище просто неба у сквері імені С. Бандери на перехресті вулиць Прибузької та Свободи), «Територія натхнення» у центрі національного виховання учнівської молоді (вул. Курчатова, 1Б), креативного простору у кінотеатрі імені Т. Шевченка (вул. Шевченка, 40) тощо.

У бібліотеках будуть створені нові простори для неформальної освіти та дозвілля територіальної громади.

Окрім уже традиційних фестивалів (рок-музики «Rock&Buh», джазу «JazzFestPodillia», народної хореографії імені В. Глушенкова «HlushenkovFolkFest», оркестрових шоу-програм «ArtMajorShow»), мають започаткувати нові: фестиваль оригінального мистецтва вогняних шоу-програм “Z-LIGHTS”, за ініціативи клубу театру вогню, який працює у міському Будинку культури; фестиваль аматорського театру «АКТ…»; бієнале, кроссекторальний фестиваль «KHMELarts»; бієнале, фестиваль вуличної музики «MusicStreetFest»; фестиваль інфомедійної грамотності, скульптурний пленер.

Для організації та проведення масштабних заходів, розвитку подієвого туризму планується створити новий сучасний заклад – МКУ «Центр фестивалів».

Серед знакових подій, які відбуватимуться в обласному центрі впродовж п’яти років: проведення Чемпіонату Європи з мажорет-спорту; культурних пікніків «Khmelfamily» у Молодіжному парку спільно з національними общинами; циклу арт-проєктів «Фокус на сучасне мистецтво» від знаних художників, музикантів і поетів; фахових майстер-класів від провідних музикантів і диригентів, балетмейстерів і режисерів України та світу для професійних муніципальних колективів; резиденцій сучасного танцю.

Продовжуватиметься реконструкція будівлі по вул. Свободи, 22 під музейний комплекс історії та культури та створення експозиції музейного комплексу. Проводитиметься реставрація міського Будинку культури та приміщення кінотеатру імені Т. Шевченка (виготовлення проєктно-кошторисної документації), реконструкція приміщення дитячої музичної школи №3 з надбудовою третього поверху для концертного залу. Також буде відреставровано старовинні двері та відтворено втрачені двері будівлі дитячої музичної школи №1 імені М. Мозгового – об’єкта культурної спадщини.

Для розвитку мистецької освіти планується відкрити клас графічного дизайну у дитячій школі мистецтв «Райдуга» та філію дитячої музичної школи №1 імені М. Мозгового в селі Давидківці тощо.