Китайську державну службу розпізнання особистості у сфері формування податкових рахунків зламали шахраї за допомогою штучного інтелекту

Починаючи з 2018 року двоє зловмисників створювали анімовані зображення людей по фото з високою розподільчою здатністю і використовували їх для підміни відео у камерах смартфонів. Зловмисники нанесли збитків на більш ніж $76 млн, як повідомляє toneto, з посиланням на ЗМІ Піднебесної, це тільки верхівка айсбергу, яка окреслила проблеми щодо захисту персональних даних в Китаї.

Ця країна дещо відстає  у питаннях кібербезпеки від більш «просунутих» держав, з іншого боку тут дуже високий рівень проникнення цифрових технологій в повсякденне життя громадян. Втім, місцева влада не сидить склавши руки, з першого травня почнуть діяти нові правила збору і збереження персональних даних на мобільних додатках. Під загрозою великих штрафів – до 5% річного бюджету компанії, – буде заборонено збирати і зберігати велику кількість інформації про споживачів, починаючи з поїздок на таксі (маршрути), закінчуючи іграми, покупками, іншим – всього 39 категорій.

Велику увагу влада планує приділити діпфейкам – підробним аудіо, відеозображенням, створених за допомогою нейронних сіток на основі масивів даних. Саме такі технології дозволили шахраям за «копійки» створити технічне рішення для введення в оману державної служби розпізнавання особистості в податковій системі. Аби вирахувати зловмисників правоохоронцям знадобилось понад три роки.

Не тільки Китаю доведеться докласти колосальні зусилля для підтримки балансу у цифровому світі майбутнього між «зручно» і «безпечно», бо виробники гаджетів і адепти «цифровізації» нікому не обіцяли, що буде легко.

Джерело зображення Shutterstock