В Хмельницькому вшанували пам’ять в’язнів нацистських концтаборів

Напередодні Міжнародного дня визволення в’язнів нацистських концтаборів, який відзначається 11 квітня, вшанували загиблих. До братської могили в’язнів колишнього Раківського концтабору «Шталаг-355», що розташована на території Хмельницької 19-ї ракетної бригади (колишньої 19-ї ракетної дивізії РВСП СРСР), керуюча справами виконавчого комітету Хмельницької міської ради Юлія Сабій та голова міської організації ветеранів України Мунір Садиков поклали квіти та схилили голови в хвилині мовчання.

«Традиційно хмельничани приходять до меморіалу, щоб віддати данину скорботної пам’яті мільйонам чоловіків, жінок і дітей країн поневоленої Європи, закатованих у гітлерівських «фабриках смерті», однак цього року у зв’язку із запровадженими карантинними заходами відвідування меморіалу обмежено», – повідомляє сайт міської ради.

Капелан військової частини, настоятель храму Святого мученика Нестора Солунського отець Даниїл відслужив панахиду за загиблими.

Лише у Проскурові за роки окупації було закатовано і розстріляно понад 81 тисячу осіб, у тому числі майже 65 тисяч військовополонених у концтаборі Ракового. Окрім “Шталагу-355” в окупованому місті була розгорнута ціла мережа фільтраційних та трудових таборів. Діяв вербувальний пункт, з якого на примусові роботи до Німеччини були вивезені понад 1300 молодих проскурівчан. Єврейські квартали міста були оточені в гетто, майже всі жителі якого (понад 9 тисяч чоловік) були розстріляні у жовтні-листопаді 1942 року.