Не секрет, що чимало військовослужбовців і ветеранів військової служби, силових структур, які протягом тривалого часу були відірвані від звичайного буденного життя й повертаються до життя цивільного, не завжди можуть у ньому повноцінно соціалізуватися.

У багатьох із них виникають різні проблеми соціальної адаптації, пошуку роботи, перекваліфікації з метою фінансового забезпечення себе і своїх рідних. Не є винятком і демобілізовані у запас зі служби подоляни, в тому числі учасники АТО/ООС, ті, які боронили рідну землю на сході від російського агресора, армійці, які проходили службу у військових частинах, розташованих на теренах Хмельниччини. На жаль, з багатьма питаннями, які вимагають вирішення, їм самотужки впоратися іноді надзвичайно складно.
Тож нині особливим майданчиком для соціальної адаптації цієї категорії наших співвітчизників став Подільський державний університет. Його очільник, доктор економічних наук, професор Володимир Іванишин наголошує, що наразі виш має всі можливості для здійснення підготовки висококваліфікованих конкурентоспроможних фахівців нового покоління для сфери аграрного виробництва шляхом надання їм відповідних освітніх послуг, дотримання високих стандартів у викладанні, науковій і професійній діяльності. Починаючи з минулого року, ПДУ задіяний до реалізації проєкту «Норвегія  — Україна», який розроблений спільно Nord університетом та Міжнародним фондом соціальної адаптації з урахуванням рекомендацій швейцарської консалтингової компанії (Женевський центр демократичного контролю за збройними силами) DCAF. В Україні така програма реалізується у
18 містах, серед яких і Кам’янець-Подільський через угоду ПДУ із МФСА.
Участь у цьому проєкті звільнених у запас військовослужбовців та членів їхніх сімей безкоштовна, а всі фінансові витрати бере на себе міністерство закордонних справ Королівства Норвегії.
Як поінформував координатор проєкту, директор навчально-наукового центру перепідготовки і підвищення кваліфікації університету Павло Федірко, реалізаторами соціальної програми є викладачі подільського вишу, а також залучені фахівці, які надають юридичну, психологічну, інформаційну підтримку. Партнером університету в забезпеченні навчання під час весняного семестру виступила Кам’янець-Подільська міська громадська організація «Просвіта» ім. Т. Г. Шевченка.
Перший семестр, а отже, перший випуск курсів, відбувся восени 2020 року. Сьогодні проходять навчання ще 36 слухачів, котрі несуть службу у військових частинах місцевого військового гарнізону, звільнені в запас армійці та працівники поліції, УБД та члени їхніх сімей. Передача знань відбувається за програмою «Аграрний менеджмент». Слід відзначити, що учасники проєкту активно залучаються до практичних занять на базі кращих сільськогосподарських підприємств області. Ознайом-
лення з організацією планування праці на робочих місцях, з технологічними процесами, устаткуванням, машинами, механізмами дадуть можливість отримати необхідний досвід в опануванні нового фаху. А включення в навчальний план дисципліни з відкриття власного бізнесу — після проходження курсу не лише працевлаштуватися за новою спеціальністю, а й відкрити власну справу.
Директор центру виховної роботи і соціально-культурного розвитку ПДУ Альона Кузема розповіла, що слухачі курсів відзначають корисність для них організованих зустрічей із психологом Оксаною Ляскою, юристом проєкту Любов’ю Савлівою, начальником міськрайонного управління Держгеокадастру в Кам’янець-Подільському районі та м. Кам’янці-Подільському Антоном Лабуньком, представниками центру зайнятості, громадської організації «Просвіта» тощо. Випускникам у червні поточного року будуть вручені відповідні сертифікати від міністерств закордонних справ та оборони Норвегії, університету  Nord, Королівство Норвегія і Подільського державного університету.