Закон про призов резервістів набрав чинності

 Президент підписав Закон 3553, який надає йому право призивати резервістів (незалежно від черги оперативного резерву) без мобілізації або воєнного стану, а строк такої служби буде встановлюватися винятково за його рішенням. 23 травня 2021 року цей закон набрав чинності. Особи, які відслужать за призовом резервістів не менше ніж рік, більше не призиватимуться (за відсутності добровільної згоди на призов). Інші підстави для звільнення від призову (стан здоров`я, наявність дітей на утриманні, закінчення строку перебування в резерві раніше за момент закінчення служби за призовом тощо) залишилися незмінними. Також закон збільшує санкції за порушення правил військового обліку. Ухилення від призову резервістів визнається злочином (і тягне за собою відповідальність у вигляді позбавлення волі).

Змінився порядок видачі ветеранських посвідчень та листів талонів на проїзд
Кабмін вніс деякі зміни до порядку видачі посвідчень і нагрудних знаків ветеранів війни:

— урегульовано питання вилучення та збереження посвідчення УБД у разі, якщо ветеран отримує посвідчення особи з інвалідністю внаслідок війни – посвідчення буде вилучатися та залишатися на зберіганні в органах соцзахисту за місцем реєстрації громадянина з повідомленням органу, який видав таке посвідчення;

— запроваджено щорічну перевірку жінок/чоловіків, які є членами сімей загиблих, на предмет відсутності повторної реєстрації шлюбу, що позбавляє їх статусу;

— відтепер УБД мають можливість отримати лист талонів на проїзд у Мінветеранів;

— надано можливість отримати лист талонів особам, які супроводжують осіб з інвалідністю І групи;

Діти, які отримали інвалідність від вибухових речовин, боєприпасів і військового озброєння на території проведення АТО/ООС, отримують пільги на підставі довідки, що видається матері або іншому повнолітньому члену сім’ї, або опікуну за місцем реєстрації такої дитини.

Джерело: постанова КМУ від 21.04.2021 № 381постанова від 12.05.1994 № 302.

 Урядова “гаряча” лінія для ветеранів 

Запрацювала «ветеранська» телефонна лінія за номером 1545 (кнопка 9) на платформі Урядового контактного центру. Графік роботи: понеділок – п’ятниця, з 8:00 до 20:00. Оператори надають консультації ветеранам АТО/ООС та членам їхніх сімей із питань соціального захисту ветеранів, санаторно-курортної реабілітації, психологічної, правової підтримки. Також можна отримати консультацію за допомогою чат-ботів, зареєструвавшись на сайті https://ukc.gov.ua.

Безплатне навчання у сфері кібербезпеки для ветеранів АТО/ООC

 Мінветеранів оголосило про набір на безплатне професійне навчання ветеранів АТО/ООС у сфері кібербезпеки. Програма «Кіберзахисники» триватиме 4 місяці. Ви зможете отримати знання за напрямами: аналітик із кібербезпеки, пентестер, фахівець із тестування безпеки, фахівець із комп’ютерної криміналістики, фахівець із реверс-інжинірингу, адміністратор із мережевої безпеки.
Для участі в програмі потрібно до 15.05.2021 заповнити форму.
Докладніше за посиланням: cyberdefenders.org.ua

ОГД співробітникам кадрового складу розвідки
Для співробітників кадрового складу розвідки Кабмін визначив розмір одноразової грошової допомоги на основі прожиткового мінімуму (у 2021 році дорівнює 2270 грн), а не розміру грошового забезпечення за останньою займаною посадою. Новий порядок уплине на розмір ОГД для членів сімей загиблих, осіб з інвалідністю та частковою втратою працездатності.  Джерело: постанова КМУ від 21.04.2021 № 391.