Після трагічної пожежі, яка сталася у січні в нелегальному будинку для літніх людей у Харкові, в Україні почали перевіряти подібні установи. Не виняток і Хмельниччина. Результати інспектування надавачів соціальних послуг ми попросили прокоментувати заступника начальника головного управління із запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України у Хмельницькій області полковника служби цивільного захисту Дмитра Стецюка.

Дмитро Іванович розповів, що надзвичайниками проведено позапланові перевірки стану техногенної та пожежної безпеки 208 об’єктів, з них: хостелів – 19, готелів – 99, пансіонатів – 16, будинків для людей похилого віку та осіб з інвалідністю – 74.
За ініціативи робочої групи працівниками Головного управління ДСНС здійснено 23 позапланових перевірки приватних та комунальних закладів, які надають соціальні та реабілітаційні послуги. А таких (за старим поділом) – у Хмельницькому районі – 5; 2 – у Старокостянтинівському, 1 – Волочиському, 1 – Славутському, 1 – Полонському, 3 – Ізяславському, 2 – Дунаєвецькому, 1 – у Городоцькому районі та 5 у місті Хмельницькому, 2 – у Нетішині.
Як відзначив посадовець, прикро, але більшість цих закладів розташовуються у приватних житлових будівлях, які не зовсім пристосовані для тимчасового розміщення у них громадян. Так, під час перевірок (оглядів) у них, а там мешкає від 10 до 70 людей похилого віку, інвалідів, серед них і лежачих, було виявлено близько 350 різних порушень. А саме: 19 будівель потребували заміни або ремонту систем електропостачання, у 7 приміщеннях необхідно провести перепланування шляхів евакуації відповідно до державних будівельних норм, у 18 закладах були відсутні автоматичні системи протипожежного захисту, в трьох – системи протипожежного захисту потребують ремонту; у 6 – було відсутнє зовнішнє протипожежне водопостачання, у 15 – необхідно здійснити вогнезахисне оброблення дерев’яних конструкцій, 16 – не обладнані пристроями від прямих попадань блискавки і вторинних її проявів та інші. Як мовиться, ось така вона, невтішна статистика.
Тому за результатами перевірок до адміністративної відповідальності притягнуто 156 посадових осіб. На об’єктах, де склався найгірший протипожежний стан, Головним управлінням подано 18 позовних заяв до Адміністративного суду щодо зупинення експлуатації будівель до повного усунення виявлених порушень, відповідно до вимог законодавства у сфері пожежної та техногенної безпеки.
Пан полковник наголосив, що одночасно з метою попередження виникнення пожеж і надзвичайних ситуацій та безпечної життєдіяльності громадян під час перебування у вищевказаних закладах працівниками Головного управління проводяться практичні тренування із залученням пожежних автомобілів, щодо безпечної та швидкої евакуації, інструктажі з обслуговуючим персоналом закладів тощо.
Про результати перевірок поінформовано органи влади та місцевого самоврядування, їх розглядали на засіданнях робочої групи при облдерж- адміністрації, де і приймалися рішення щодо якнайшвидшого приведення до належного протипожежного стану закладів для тимчасового проживання людей.
До мовленого Дмитром Івановичем хотілось би додати, що переважна більшість приватних пансіонатів для людей похилого віку, виявлених під час перевірки на теренах області, не були внесені до Реєстру надавачів соціальних послуг. І на одному із чергових засідань робочої групи з питань діяльності соціальних закладів недержавної форми власності щодо виявлення та перевірок надавачів соціальних послуг недержавного сектору заступник голови обласної державної адміністрації Володимир Юр’єв наголосив, що наразі основним завданням є приведення цих закладів до належної реєстрації, допомога їхнім керівникам у підготовці до процедури включення до Реєстру надавачів та отримувачів соціальних послуг, аби вони відповідали усім встановленим критеріям. При цьому особливу увагу приділити здійсненню першочергових заходів щодо усунення виявлених порушень, аби убезпечити мешканців будинків для осіб з інвалідністю, престарілих тощо від надзвичайних ситуацій та зберегти їх здоров’я. Звернути увагу на облаштування приміщень з урахуванням вимог доступності для людей з особливими потребами, обладнання кухонь та дотримання санітарних норм при роботі з харчовими продуктами, вимоги безпеки в закладах у зв’язку з пандемією COVID-19 та інше.