Ця проблема набула розголосу ще в липні цього року, коли Хмельницький міськрайонний суд визнав винним керівника громадської організації «ЗооЗахист» у порушенні правил утримання диких тварин у неволі, призначивши штрафні санкції та конфіскацію тварин, які, що важливо, занесені до Червоної книги України.

Чоловік у притулку, який організований у Хмельницькому (його ще називали реабілітаційним центром), утримував п’ять бурих ведмедів — двох дорослих і троє ведмежат, на яких у нього не було необхідних документів, що, в свою чергу, свідчило про незаконність їх вилучення з природного середовища. На сполох забили представники громадських організацій, діяльність яких пов’язана із захистом тварин, які наголошували про погані умови для утримування ведмедів.
Зокрема, на судовому засіданні обвинувачений зазначав, що хоч умови для утримування ведмедів були не найкращі, проте він намагався поліпшувати їх. Але жодних доказів не надав.
Отож Державна екологічна інспекція у Хмельницькій області здійснила обстеження умов проживання тварин у зазначеному притулку. У ході перевірки встановлено, що у ГО «ЗооЗахист» і справді відсутній дозвіл на утримання бурих ведмедів у неволі та дозвільні документи, що підтверджують законність набуття їх у приватну власність. За результатами перевірки суд першої інстанції ухвалив рішення щодо конфіскації ведмедів у дохід держави. Наразі очікується розгляд цього питання в апеляційному суді.
Питання взяли на контроль і обговорили нещодавно на нараді за участі заступника голови Хмельницької облдержадміністрації Володимира Білика, представників Департаменту природних ресурсів та екології облдержадміністрації, Державної екологічної інспекції та Головного управління Держпродспоживслужби у Хмельницькій області.
Як наголосив Володимир Білик: «Необхідно сприяти переселенню тварин у нормальні умови, наближені до природних, та навести порядок в області з утриманням диких тварин у приватних притулках. Як тільки матимемо законні підстави для передачі тварин, сприятимемо переміщенню їх до одного з реабілітаційних центрів України для постійного утримання в нормальних умовах».