Минулої середи вечірньої пори в Хмельницькому пройшла сильна злива, яка, до речі, не оминула й районні центри. Шквальний вітер, який, розігнавшись аж до 20 метрів на секунду, нещадно зривав дахи з будівель і залишав за собою чимало повалених дерев. Однак і дощ, подекуди з сильним градом, наробив біди – вода не встигала стікати в каналізаційну систему, були підтоплені двори й підвали багатоповерхівок, а також приватні домоволодіння.

Тож бійці Державної служби з надзвичайних ситуацій оперативно розпочали ліквідацію страшних наслідків негоди в обласному центрі. Вони понад десять разів виїжджали за сигналом «Тривога», розкряжовували повалені дерева, що перекривали рух автотранспорту та загромаджували тротуари.
Та найбільше зусиль довелося витратити рятувальникам у боротьбі зі стихійним наводненням, коли в деякі двори фактично потрібно було запливати на човнах. Вони мужньо, починаючи з 16 години 4 серпня і до 7 ранку наступного дня, за допомогою мотопомп великої продуктивності та пожежних автомобілів відкачали понад 4200 кубічних метрів води.
Загалом на ліквідацію наслідків негоди від ДСНС залучали 14 одиниць техніки та 52 рятувальники. На щастя, травмованих та загиблих не було.

Такого буревію, який стався близько дев’ятої години вечора у Кам’янці-Подільському та на території міської ОТГ минулого четверга, не пам’ятають навіть кам’янчани-старожили. Шквальний вітер у різних районах міста та населених пунктах громади зривав покрівлю з будинків, виривав з корінням, ламав дерева, рвав лінії електропередач.
Повністю або частково були зірвані дахи майже з півтора сотні адміністративних та житлових приміщень. Зокрема, районної ради, міської поліклініки, непрацюючого дитячого садка, закладів громадського харчування. На деяких міських вулицях було зруйновано дорожнє покриття.
Як мовиться, дісталося й кам’янецькій фортеці (на фото). Як поінформував директор Кам’янець-Подільського державного історичного музею Олександр Заремба, буревій зірвав накриття башти Ласької, дерев’яні конструкції накриття якої віднесло більш ніж на 25 метрів і кинуло на пристінний корпус, пошкодивши і його дах. Тож уже вночі працівникам різних відділів музею довелося евакуювати експонати, щоб уберегти їх від замокання.
Начальник управління з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення міської ради, заслужений працівник цивільного захисту Юрій Крилов розповів, що одразу після негоди, яка сталася, було створено оперативний штаб з ліквідації її наслідків на чолі з міським головою Михайлом Посітком. Відтак впродовж ночі над усуненням скоєного стихійним лихом працювали 28 надзвичайників на 6 одиницях техніки, дві бригади КП «Міськліфтсвітло», чотири бригади міського РЕМ, муніципальна інспекція, службовці національної поліції, національної гвардії, працівники КП «Кам’янецький парк», департаменту житлово-комунального господарства. Зранку їм на підмогу долучилися близько сімдесяти військовослужбовців місцевого військового гарнізону.
У прес-службі міської ради поінформували, що за ніч з четверга на п’ятницю від кам’янчан у довідкову службу міста за телефоном надійшло понад двісті звернень, скарг та пропозицій.
Нещодавно депутати міської ради на своєму пленарному засіданні ухвалили рішення про виділення 650 тисяч гривень на ліквідацію наслідків буревію з резервного фонду міського бюджету. З них 500 тисяч гривень піде на ремонт покрівель, 100 тисяч – на відновлення пошкоджених електромереж та 50 тисяч гривень, аби зрізати й прибрати поламані дерева.
Наразі переважна більшість шкоди, завданої ураганом, ліквідована. Оперативний штаб продовжує працювати в безперервному режимі.
P.S. Коли верстався номер, стало відомо, що міністр культури і інформаційної політики України Олександр Ткаченко запропонував відремонтувати Лаську вежу, яка постраждала внаслідок стихійного лиха, за рахунок резервного фонду Кабміну. З цього приводу у нього відбулася розмова з головою обласної державної адміністрації Сергієм Гамалієм.