Українські спеціальні війська були залучені для евакуації 19 громадян Афганістану.

Вказані особи працювали перекладачами для канадських військових та журналістами. Про це повідомляє  НВ – інформаційний портал для учасників АТО/ООС з посиланням на канадський таблоїд The Globe and Mail. У повідомленні зазначається, що спецпризначенці провели операцію безпосередньо в самому місті на наступний день після кровопролитного теракту.

Наші військові почали евакуацію афганських перекладачів 27 серпня, через кілька годин після теракту в аеропорту Кабула. Для цього вони пішки покинули безпечний периметр та вирушили в середину самого міста прямо на місцевий ринок. Основним завданням спецпризначенців був супровід двох мікроавтобусів з 19 афганськими громадянами. Саме наші бійці охороняли машини  останні 600 метрів до аеропорту.

Напередодні витяти афганських перекладачів намагалися представники Міністерства оборони Канади та Держдепу США, проте їм це не вдалося. Лише після залучення українських військових до операції, афганців вдалося доправити в аеропорт. 

«Колона увійшла завдяки українцям. Ми просто відправили їм фото номерів наших автомобілів … і вони прийшли на місцевий ринок, щоб знайти нас. Ми запитали «Україна?», вони відповіли «Так!» і супроводили нас», – розповів Мохаммед Шаріф Шараф, один з перекладачів який допомагав канадським ЗМІ висвітлювати події в країні. 

Оскільки останній канадський літак полишив Кабульський аеропорт за день до цього, перекладачі летіли на борту українського вантажного літака. Вони вилетіли в Ісламабад разом з групою військовослужбовців та інших афганців, яких українські військові врятували раніше. У столиці Пакистану їх пересадили на зафрахтований комерційний літак, який доставив групу в Україні з короткою зупинкою в столиці Азербайджану Баку.