У Хмельницькому обласному управлінні лісового та мисливського господарства постійно наглядають за станом природного середовища краю. Оцінку впливу життєдіяльності людини та природних, кліматичних процесів на довкілля здійснили в Старокостянтинівському лісгоспі.

Як повідомляє пресслужба цього державного підприємства такі заходи проводяться час від часу з метою наближення до європейських стандартів, а саме: контролю ступеня забруднення навколишнього середовища і забезпечення права громадян на відпочинок у безпечному довкіллі.

У лісовій галузі держави поточна оцінка впливу на довкілля –  необхідний інструмент, який дає змогу аналізувати інформацію про цінні з екологічної або соціальної точки зору ділянки лісу під час планування лісогосподарських заходів.

У шістьох лісництвах  підприємства закладено ґрунтові розрізи для моніторингу проявів ерозійних процесів  та ризиків, що можуть виникнути  після проведення лісогосподарських робіт, а також визначено ступінь еродованості ґрунтового профілю кожного розрізу.

Зроблено опис ґрунтових профілів, відібрано зразки ґрунту й води з річок   для подальшого дослідження. Досліджено також трав’яний покрив в місцях планування заходів на предмет наявності червонокнижні рослини, наглядають тут і за рідкісними тваринами, котрі охороняються законом.