Міській та муніципальній поліції Польщі надано право накладати штраф розміром до 500 злотих  на людей, які порушують правила використання двоколісних транспортних засобів у населених пунктах. Причому штрафи передбачені не тільки за занадто швидку їзду або загрозу пішоходам. 

У понеділок, 30 серпня, набуло чинності розпорядження Міністерства внутрішніх справ, яким запроваджується нова вимога до тих хто керуючи велосипедом, електричним скутером чи іншим пристроєм особистого транспорту, що підтримує рух на тротуарі чи пішохідній зоні, не рухається зі швидкістю, близькою до швидкості пішохода, або не поступається дорогою пішоходам. Тепер такі дії караються штрафом.

Крім цього, нові правила дозволяють штрафувати і велосипедистів. Зміни внесено до закону ще 20-го травня, вони регулюють правила використання електричних самокатів, скейтбордів, одноколісніх велосипедів тощо.

Очікуваний результат від впровадження змін - посилення охорони громадського порядку в муніципалітетах із муніципальною (міською) охороною, включаючи підвищення безпеки незахищених учасників дорожнього руху, зокрема пішоходів, шляхом введення санкцій на дорогах стосовно учасників руху, які порушують правила, встановлені нововведеними нормативними актами, - зазначили у міністерстві.

Швидкість обмежили до 20 кілометрів на годину, якщо немає вело доріжки і на велозонах до 30 км/год.  

Електричний самокат у виняткових випадках може переміщатися по тротуару або пішохідній дорозі, якщо немає велосипедної доріжки, у такій ситуації під час їзди на електричному скутері слід підтримувати швидкість, близьку до швидкості пішохода , тобто приблизно 6 км/год, та необхідно поступитися місцем пішоходам, або –  500 злотих (3 500 грн).

Також передбачено штраф 200 злотих за користування телефоном (слухавка або мікрофон) під час їзди. Перевезення іншої особи, тварини або вантажу карається штрафом у розмірі 100 злотих. За їзду напідпитку, можна заплатити від 300 до 500 злотих плюс судова справа.  За проїзд по пішохідному переходу – 100 злотих .