Відповідно до Закону України “Про військовий обов’язок і військову службу”, постанови Кабінету Міністрів України від 21 березня 2002 року №352 «Про затвердження Положення про підготовку і проведення призову громадян України на строкову військову службу та прийняття призовників на військову службу за контрактом» (в редакції постанови Кабінету Міністрів України від 20 січня 2021 року №100), Указу Президента України від 24.02.2021 № 71\2021 «Про звільнення в запас військовослужбовців строкової служби, строки проведення чергових призовів та чергові призови громадян України на строкову військову службу у 2021 році», у жовтні-грудні 2021 року проводиться черговий призов на строкову службу до Збройних Сил України та інших військових формувань.

З метою організаційної підготовки призову громадян на строкову військову службу у Хмельницькій громаді на належному рівні, у приміщенні міської ради відбулася робоча нарада під головуванням керуючої справами виконавчого комітету, голови призовної комісії Юлії Сабій. У засіданні також взяли участь заступник військового комісара Хмельницького об’єднаного міського територіального центру комплектування та соціальної підтримки Олександр Мазніцький, начальник відділення комплектування Олександр Ставицький, старости старостинських округів, керівники управляючих муніципальних компаній, представники управління охорони здоров’я, поліції, інші особи, відповідальні за проведення призову громадян.
Основним питанням, яке обговорювалося під час засідання, було оповіщення призовників, які за викликом мають прибути у військкомат (вул. Проскурівська, 35) для проходження медичної комісії і визначення ступеню їхньої придатності до призову на строкову військову службу до лав Збройних Сил Украни.
Передбачається, що призовну комісію пройде 7000 юнаків Хмельницької міської територіальної громади.
Громадяни, які будуть призвані на строкову військову службу, направлятись у зону проведення бойових дій не будуть. Призовник має право брати участь в Операції Об’єднаних Сил лише у тому випадку, якщо він із призовника строкової військової служби перейде в розряд призовників військової служби за контрактом – наголошують представники Хмельницького об’єднаного міського територіального центру комплектування та соціальної підтримки.
«Згідно із Законом України «Про військовий обов’язок і військову службу» термін проведення строкової військової служби для громадян, які отримали вищу освіту складає рік, для громадян, які не мають вищої освіти – півтора року. Наразі йде тенденція до набору більш якісного призову на військову службу за контрактом, а кількість громадян, які призиваються на строкову службу, щороку зменшується. Досить високі вимоги ставляться до громадян, які йдуть служити за контрактом. На відміну від попередніх років, громадяни, яким виповнилося 18 років і які не проходили строкової служби, мають право бути призвані на військову службу за контрактом строком на 3 роки» - розповів заступник військового комісара Хмельницького об’єднаного міського територіального центру комплектування та соціальної підтримки Олександр Мазніцький.
Він також додав, що призовники проходять службу на території України, в межах Західного оперативного командування Збройних Сил України.
«Вникаємо у потреби призовників і направляємо за їхніми бажаннями, - наголосив Олександр Мазніцький. - Зокрема, у Хмельницькій області, весняний призов комплектували у місті Кам’янець-Подільський, в інженерну частину. Якщо призовник бажає проходити строкову службу у містах Дніпро, Харків, Павлоград, в які також є розподіл, ми направляємо цю категорію громадян у ці міста».
В ході наради голова призовної комісії Юлія Сабій наголосила на тому, що для чіткої організації чергового призову громадян потрібна максимальна зосередженість на поставлених завданнях, тісна взаємодія між військкоматом, міською радою та правоохоронними органами.
«Ми розуміємо яка наразі є ситуація в державі і як громада реагує на оповіщення та на розуміння того де призовник може проходити службу. Просимо звертати увагу при оповіщенні, коли будете спілкуватися з батьками і рідними призовників, на роз’ясненні того, що для проходження строкової служби це є територія України, без територій, на яких ведуться бойові дії, а служба за контрактом – це інша ситуація» - наголосила голова призовної комісії Юлія Сабій.
Присутнім надали відповідні рекомендації щодо якісного проведення призову громадян на строкову військову службу на території Хмельницької громади. Після завершення робочої наради особи, відповідальні за оповіщення призовників, отримали розпорядження міського голови, списки та бланки повісток, які направлятимуть громадянам, котрі підлягають призову на строкову військову службу.
На строкову військову службу до Збройних Сил України та інших військових формувань, утворених відповідно до Законів України, у жовтні-грудні 2021 року з Хмельницької міської територіальної громади призвуть громадян України чоловічої статі, яким до дня відправлення у військові частини виповнилось 18 років, та старших осіб, які не досягли 27-річного віку і не мають права на звільнення або відстрочку від призову на строкову військову службу.
Відстрочка від призову надається призовникам за рішенням призовної комісії за станом здоров’я, сімейними обставинами, для здобуття світи та продовження професійної діяльності.
Порядок проведення чергового призову громадян на строкову військову службу у Хмельницькій міській територіальній громаді своїм розпорядженням затвердив міський голова Олександр Симчишин. Для проведення призову юнаків на строкову військову службу цим документом створено призовну комісію, яку очолила керучий справами виконавчого комітету Юлія Сабій, затверджено її основний і резервний склад. Затверджено й графік засідань призовної комісії, які розпочнуться з 1 жовтня, а також склад медичної комісії для проведення медичного обстеження призовників. Міське управління охорони здоров’я забезпечить роботу комісії для проведення контрольно-медичного огляду призовників з направленням лікарів-спеціалістів на призовну дільницю Хмельницького об’єднаного міського військового комісаріату.
Управляючим муніципальним компаніям доручено призначити своїми наказами працівників, які безпосередньо будуть відповідати за облік, оповіщення призовників і звіт перед Хмельницьким об’єднаним міським територіальним центром комплектування та соціальної підтримки.
Рішенням визначені також зобов’язання та завдання для організації призову керівникам інших виконавчих органів міської ради.