Нещодавно Укрпошта оголосила про запуск пересувних відділень. Отож ми звернулися до поштового оператора за роз’ясненнями, як і де вони працюватимуть, і які нові послуги отримають жителі сіл.

Та найголовніше, що потрібно знати нашим читачам: пошта як працювала, так і буде працювати, і всі отримають пенсії, газети і посилки вчасно. Єдине, що зміниться, як нам розповіли, — це формат роботи відділення. Якщо раніше, до прикладу, листоноша або сиділа в старому відділенні Укрпошти, або приїжджала на велосипеді розвезти пенсію і газети, то тепер пошту буде доставляти спеціальний автомобіль.
«Пошта на колесах» працюватиме в селах, де населення менше 1,2 тисячі осіб. У Хмельницькій області це 450 сіл. Їх будуть обслуговувати 45 пересувних відділень поштового зв’язку вже з 1 грудня 2021 року.
– Насамперед важливо дізнатися, як працюватиме «пошта на колесах»?
– Пересувне відділення працюватиме за графіком два-три рази на тиждень. До речі, дізнатися графік можна в сільського голови або безпосередньо у листоноші. Як показує практика, перші кілька тижнів роботи пересувного відділення графік тестується і коригується залежно від того, скільки часу потрібно на обслуговування кожного села.
Отож, в зазначений у графіку день до села приїжджатиме пересувне відділення, в якому, крім водія, будуть листоноша і начальник. Начальник відділення поштового зв’язку буде приймати клієнтів у точці обслуговування (в приміщенні Укрпошти або в приміщенні, яке надасть сільська рада). Також він  прийматиме комунальні платежі, допомагатиме з передплатою, видаватиме грошові перекази та соціальні виплати, поповнюватиме мобільний рахунок тощо. В той же час водій-супроводжувач та листоноша в авто пересувного відділення доставлятимуть пенсії, періодику, посилки, продаватимуть товари, прийматимуть платежі біля домівок користувачів.
– А якими послугами можна буде скористатися в пересувному відділенні?  
– У пересувному відділенні можна буде скористатися усіма звичними послугами, які раніше надавалися в стаціонарному відділенні: сплатити «комуналку», оформити передплату чи придбати періодику і товари першої необхідності, отримати чи оформити відправлення. Можна буде також скористатися і розширеними можливостями пошти нового формату — замовити малогабаритну побутову техніку та ліки. Також усі машини будуть обладнані терміналом, що дозволить Укрпошті надавати фінансові послуги навіть жителям найвіддаленіших сіл, а саме: зняти готівку чи поповнити картку.
Отож, якщо ви хвилювалися, що поштове відділення припинить роботу, — не варто переживати. Укрпошта як працювала, так і працюватиме. Тільки тепер листоноші матимуть більш комфортні умови роботи, а селяни зможуть отримати ширший перелік послуг.