Надрукувати
Категорія: Новини
Перегляди: 2169

Опинившись далеко від рідного дому, втративши роботу, чимало вимушених переселенців переживають панічні настрої. Як вижити в цих складних умовах, як забезпечити сім’ю? — такі питання і справді не дають спокою. Проте внутрішньо переміщені особи не залишаються наодинці зі своїми проблемами. І прикладом цього є захід, який нещодавно організувала ГО «На — Дія», яку очолює Наталя Няньчук. Робота цієї громадської організації якраз спрямована на допомогу жінкам, які змушені були переїхати і тимчасово проживають на території Летичівської та Меджибізької громад.

Дізнавшись про те, що за підтримки уряду Канади, організація Пакт впроваджує проєкт «Жінки України: залучені, спроможні, незламні», представники ГО «На — Дія» взяли участь та виграли ґрант на реалізацію свого проєкту «Залучення до економічної діяльності жінок — внутрішньо переміщених осіб для сталості Летичівської та Меджибізької громад». Провівши попереднє анкетування, згодом організували зустріч із жінками, які мають бажання розпочати власну справу.
Нові робочі місця — вигода для громад, а для жінок — це можливість самореалізуватися і заробляти кошти. Як налагодити підприємницьку діяльність, розповіли начальник відділу економіки, торгівлі та інвестицій Летичівської селищної ради Тетяна Базовська, головний спеціаліст Олена Гуменна. Почули й консультації від фахівців центру зайнятості, громадської діячки Інни Бачинської, яка має досвід у написанні бізнес-планів, розвитку молодіжного підприємництва та захисту стартапів.
Подібну зустріч провели й у Меджибізькій громаді. Нині тут проживає 446 внутрішньо переміщених осіб, більшість із яких — жінки, а також 126 дітей. Обговорювали можливість реалізації проєкту залучення до економічної діяльності громади жінок-переселенок Олександр Ткач, Меджибізький селищний голова, староста Тетяна Катрук, директорка центру надання соціальних послуг Лалі Штаманетян, представники ГО «На — Дія», інші. Жінки отримали кваліфіковані роз’яснення фахівців. До речі, мати і донька — переселенці з Херсона, які не один рік виготовляли цінний для здоров’я продукт харчування — пастилу, одразу висловили бажання налагодити таке виробництво у Меджибізькій громаді.
Команда активісток ГО «На — Дія», яка має багаторічний досвід у написанні проєктних заявок, залучає ґрантові кошти для розвитку громад, запевняє, що надаватиме жінкам-переселенкам свою цілковиту підтримку. Розвиток жіночого підприємництва, самозайнятості — це реально. Тим паче, що у бюджеті на 2023 рік Меджибізької селищної ради передбачать підтримку жінок — внутрішньо переміщених осіб. Такі рішення варті запозичення.