Минулої суботи в Національній академії Держ- прикордонслужби Укра- їни імені Богдана Хмельницького відбувся ювілейний, двадцять п’ятий випуск офіцерів-прикордонників. Змужнілі, високопрофесійні, безстрашні, мужні, впевнені, сповнені глибокого патріотизму й щирої любові до неньки України, зі стін рідної альма-матер вирушать на охорону й оборону кордону 237 випускників. П’ятеро з них занесені на Дошку пошани, а 54 — отримали дипломи з відзнакою.
Привітати винуватців свята прибули міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков, голова Державної прикордонної служби України генерал-полковник Віктор Назаренко та заступник голови Адміністрації Президента Валерій Кондратюк, керівники області й міста, депутати, ветерани-прикордонники, представники духовенства, рідні, друзі. Не затьмарив свята навіть рясний дощ.

Традиційно розпочали свято Славень України, гучне в унісон «Слава Україні! Героям слава!» й звернення до випускників Президента України, котре зачитав заступник голови Адміністрації Президента Валерій Кондратюк.
Арсен Аваков розпочав промову з вшанування пам’яті загиблих випускників. Хвилиною мовчання пом’янули тих, хто віддав своє життя за наше з вами світле завтра. «Шановні випускники, соціологічні дослідження свідчать, що довіра громади до прикордонників нині на рівні 40-50 відсотків, і це дуже високий показник. Я звертаюся до вас — тих, хто завтра поповнить лави прикордонних військ, — не підведіть, це дуже важливо. Сьогодні. Завтра. Завжди. Ми сподіваємось, що ви будете гідними послідовниками ваших полеглих побратимів і своїми вчинками зміцните довіру українського народу».
«Сьогодні у нас знаменний день — ювілейний випуск офіцерів Національної академії Держприкордонслужби України, я хочу привітати вас із цим ювілеєм, а також з Днем прикордонника, — звернувся до присутніх голова Державної прикордонної служби України генерал-полковник Віктор Назаренко. — За 25 років Національна академія випустила більше десяти тисяч офіцерів найвищого ґатунку, які є висококваліфікованими професіоналами та патріотами своєї Батьківщини. Більша частина колишніх випускників академії пройшла випробування зоною АТО. На жаль, дехто з них загинув. Хочу підкреслити, що саме ви — сьогоднішні випускники є нашим майбутнім, ви – нове покоління, нове обличчя українського кордону, і я пишаюся тим, що маю можливість керувати вами. Перед вами дуже амбітні завдання: не тільки боронити кордон на сході, але й охороняти його на інших ділянках. З 11 червня саме ви маєте забезпечити в’їзд та виїзд наших громадян, які отримали можливість без віз виїжджати до Європи. Разом ми будуватимемо державну прикордонну службу, будуватимемо нашу державу».
Не обійшовся ювілейний випуск без державних і відомчих нагород.
Дипломи цьогоріч вручали по-особливому: на розносі з вишитим рушником їх носили рядами вишикуваних по факультетах випускників дівчата в українських одностроях, а тим часом ведучі заходу врочисто озвучували прізвища випускників.
Родзинкою свята стала красива композиція «На захисті кордонів української землі», виконана учасниками військового параду до 25-річниці Дня незалежності України в супроводі академічного ансамблю пісні і танцю держприкордонслужби України.
Калюжі на плацу не завадили традиції: ставши навколішки, знявши берети, випускники попрощалися з бойовим прапором академії й дружно… підкинули в небо монети. Тож присутні на заході дітлахи миттю, озброївшись пакетами, кинулися їх збирати, аби й собі стати в майбутньому прикордонниками.
А молоді офіцери поповнили прикордонні лави. За ними тепер — могутність кордонів. Дай Боже, їм мирної служби.