Традиційний дощ з монет, прощання навколішки з бойовим прапором академії, відчеканений урочистий марш, молитва за Україну, хвилина мовчання за полеглими героями, подяки, грамоти, благословення священика, напутні слова високоповажних гостей, супровід духового оркестру, трепетна мить отримання такого довгоочікуваного документа…

Якраз на День журналіста України в Національній академії Державної прикордонної служби України урочисто вручили дипломи, присвоївши звання «лейтенант», 260 новоспеченим офіцерам-прикордонникам (бакалаврський рівень освіти), 29 з них – представниці найчарівнішої половини людства. Два випускники занесені на Дошку пошани, а 30 — отримали диплом з відзнакою. Також завершили на- вчання 78 офіцерів-магістрів факультету підготовки керівних кадрів, один з яких занесений на Дошку пошани, а 10 — отримали диплом з відзнакою.
Всі випускники служитимуть на «мирних» ділянках державного кордону в різних частинах України, запевнив присутній на урочистостях голова Державної прикордонної служби України генерал-майор Сергій Дейнеко. «Цього року ми здійснили розподіл на первинні посади на основі рейтингу, — розповів Сергій Васильович. — Під час навчання курсант формує свій рейтинг. Той, хто має кращі результати, обирає першим доступні для нього посади. Тому 87 відсотків випускників задоволені таким підходом».
Вітали винуватців свята і народні депутати України, і керівники області та міста. Карантинні обмеження внесли свої корективи у сталі традиції випускних урочистостей прикордонників: на плацу не було батьків і рідних випускників, для них велася онлайн трансляція заходу, на своїх випуск- ників вони чекали з квітами та дарунками біля вишу, не було й курсантів – спостерігали за дійством з вікон аудиторій. Самі ж випускники були в масках, як і присутні гості.
Традиційно були цього дня відомчі нагороди Держприкордонслужби та МВС, присвоєння чергових військових звань, грамоти та подяки обласної та міської рад, облдержадміністрації. До меморіального комплексу «Прикордонна звитяга» у пам’ять про прикордонників, які загинули під час виконання бойового завдання в АТО і ООС, лягли квіти. Під супровід духового оркестру урочистим маршем випускники покинули плац рідного вишу. Тепер вони, професійні, мужні, сильні, сміливі, справжні патріоти, на сторожі кордонів, на сторожі землі. Кордон – це справа їхнього життя, тут їхні мрії, радощі і болі.
Мирної вам служби, панове офіцери.