Все більше ЗМІ називають SARS-CoV-2 катастрофою початку ХХІ століття, негативний вплив якої спостерігається не лише в медичній площині, а має згубні економічні наслідки. Під ударом пандемії опинилась навіть екологія.

Першою на сполох забила преса Японії, оголосивши на весь світ про небезпеку, яку несуть у собі одноразові захисні маски для обличчя. Японське агентство «Кіодо» враховуючи інформацію місцевих екологів і дайверів, стверджує, що незабаром світ може стикнутися з масштабним забрудненням навколишнього середовища, яке спричиняють захисні маски. Як кажуть дайвери, значна частина узбережжя Японії всіяна викинутими у воду масками, і ця проблема спостерігається не тільки біля країни, де сходить сонце. Туреччина, окремі європейські країни стурбовані тим, що значно зросла кількість пластикових медичних відходів, які без належної утилізації потрапляють у навколишнє середовище. Інформаційні джерела звертають увагу на те, що за висновками вчених, має пройти не одна сотня років поки в природних умовах мікропластик розкладеться на частинки, аби зникнути остаточно. Втім і цей процес не розв’язує  проблему в цілому,  пластикові мікровідходи давно знаходять у морській рибі, що споживається людиною, і навіть у морській солі.

Агентство organic.ua, передаючи думку закордонних інформаційних партнерів, відзначає, що вже зараз необхідно запобігати цим процесам, бо така ситуація найближчим часом може обернутися справжньою катастрофою.