Для більшості промислових підприємств 2021-й рік почався у вкрай несприятливих умовах. Усіх виробничників торкнулася пандемія. Сталися зупинки в роботі, у зв’язку з карантинними обмеженнями, та перебої і навіть призупинення транспортних потоків. А це у свою чергу позначилося на доставці матеріалів, і готової продукції та ін. Було багато випадків, коли працівники з прилеглих сіл та селищ не могли добратися на роботу в міста області через карантин.

Однією з найскладніших проблем є зменшення обсягів виробництва. Деякі підприємства не можуть закупити матеріали, комплектуючі, сировину, іншим важко реалізувати свою продукцію, бо в замовника відсутні кошти. Ці проблеми, як снігова лавина, накрили і Західну Європу, і американський континент, та, як ніколи, боляче вдарили по стану підприємств, особливо в Україні.

Більшості підприємств необхідно, як кажуть, стартувати, відновити роботу в повну силу, практично з нуля. Але щоб закупити матеріали бракує коштів. У державах-сусідах , у таких випадках , підприємство обґрунтовує і отримує кредит, чи фінансову позику на зворотній основі. В нашій державі це практично неможливо.

Друге питання — світова пандемія скоротила попит на готову продукцію. Замовлень стало менше, потрібно шукати іншу продукцію. А це, як відомо, в стислі терміни зробити неможливо. Тому сьогодні питанням № 1 для підприємств є фінансова підтримка з боку держави. Кредит має бути під 5-7 %, а не під 21 %, як тепер. На жаль, у нашій країні до сьогодні не існує системи надання позик підприємствам на термін 15 і більше років, що могло би розв’язати проблему № 1 кожного підприємства, а саме: закупити нове обладнання і технології, аби утримати конкурентноздатність.

Але в області є й позитивні приклади, як забезпечувати стабільну, з перспективою розвитку, роботу підприємства, а саме сталий розвиток і діяльність ТОВ «Дювельсдорф Україна», яке призначене для виготовлення обладнання для сільськогосподарської техніки, готових виробів, комплектуючих та іншого.

Підприємство було організовано у 2012 році в одному з виробничих корпусів заводу стінових панелей. Його власниками є німецькі бізнесмени, — сім’я Дювельсдорф. Вони повірили, що в Україні можна працювати і вкладати кошти. Які ж уроки діяльності ТОВ «Дювельсдорф Україна» в нашому місті? Створений потужний завод з чисельністю на початок 2021 року — 75 чоловік, Він оснащений необхідним високопродуктивним обладнанням, кожен рік закуповує нові машини. Зараз для зварювання монтуються роботи японського виробництва. Підприємством закуплено необхідне оснащення і запроваджена унікальна автоматизована система щодо ідентифікації робочих місць, обліку роботи, продукції, якості на кожному робочому місці. Щодоби на підприємстві використовується близько 200 тонн металопрокату. Рік у рік ростуть обсяги виробництва і реалізації продукції.

Проблема модернізації вітчизняних заводів практично не має вирішення. Однак на цьому підприємстві у німецьких власників є можливість оформити кредити під 2-3 % і допомогти закупити нове обладнання. І не тільки. Є, наприклад, ряд турецьких верстатів, які вже були у використанні. Бо нове значно дорожче.

Ще одна проблема — ринки збуту готової продукції. Німецькі власники активно займаються пошуками партнерів, покупців у Європі, куди експортується 95 % продукції. На заводі забезпечують безперервну роботу підприємства, стабільний фінансовий стан та пристойну заробітну плату працюючим.

Підприємство здебільшого діє у дві зміни, на всіх робочих місцях, технологічних ділянках. Сьогодні в його планах — вихід на ринок українських споживачів. Отже, ми бачимо, що всі три базові проблеми для діяльності підприємства на ТОВ «Дювельсдорф» розв’язані успішно: — є фінансова підтримка, — постійно здійснюється переоснащення виробництва, — налагоджений ринок збуту.

Пам’ятаємо, що за часів СРСР практично всі заводи були в однакових умовах, не було проблем ні з фінансами, ні з новим обладнанням, ні зі збутом. Це вже факт історії, але і в наш час без цих складових робота будь-якого підприємства неможлива.

Діяльність ТОВ «Дювельсдорф Україна» — приклад для більшості наших заводів. Вищевикладене не означає, що власниками українських підприємств мають бути німці. На прикладі підприємства ТОВ “Дювельсдорф Україна” власник пан Ян Дювельсдорф і команда українських спеціалістів на чолі з директором підприємства Андрієм Денисенком реально показують, що має робити і робить держава, в нашому випадку — німецька, з підтримки з фінансової сторони, яку величезну роль має модернізація устаткування, технологій для конкурентноздатності підприємства, і як важливо опікуватись, захищати ринки збуту продукції вітчизняних виробників. І ще раз, що стосується більшості вітчизняних заводів, де працює 80 % працюючих. Їх успішна діяльність вимагає вирішення вищевизначеного: фінансів, переоснащення, збуту.

Дуже хотілося, щоб зацікавлені спеціалісти, керівники, від яких залежить доля вітчизняних заводів приймали аналогічні рішення, як на ТОВ «Дювельсдорф Україна».

Звертаємося ще раз до урядових структур, законодавців у Верховній Раді: «Проаналізуйте ситуацію більшості наших підприємств, на яких зайняті 80 % працівників усіх діючих виробництв. Вони постійно працюють у режимі форс-мажору. Їм потрібні урядові рішення, економічні закони, щоб працювати, утримувати людей, бути конкурентноздатними, а не загинути.

Що стосується ринків збутів, то наша держава має колосальний невикористаний резерв. А саме: робота з імпортозаміщення. Не закуповувати за кордоном, а організовувати роботу на вітчизняних підприємствах, що дасть можливість створити десятки тисяч нових робочих місць, платити гроші своїм, а не закордонним постачальникам.

Базовим документом для організації такої роботи в державі мала би бути Програма імпортозаміщення затверджена урядом. Союз промисловців і підприємців Хмельницької області постійно аналізує закордонний і вітчизняний досвід щодо функціонування відповідних підприємств. Спеціалісти наших заводів, працюючи на експорт, в першу чергу, в країни ЄС, знають і постійно аналізують де і що відбувається. Ми вивчаємо, відбираємо, осмислюємо і рекомендуємо усе те, що може бути корисним для наших виробництв.

За останні 2 роки ми надали 22 звернення, 90 пропозицій до урядових структур і народних депутатів. Впевнені, що їх рішення могли би кардинально змінити на краще стан наших підприємств, роботу і стабільність трудових колективів, отримати фінансові здобутки, наповнити державну казну коштами від податків з діяльності власних виробництв.

Цей матеріал адресований усім, хто аналізує, вимагає, контролює, ставить завдання вітчизняним підприємствам: від безпосередньо працюючих до спеціалістів, керівників державних структур, місцевої влади, депутатів, які приймають рішення на місцевому рівні і Верховної Ради, які зобов’язані опрацьовувати і приймати закони щодо створення необхідних умов для вітчизняного виробництва. Не давати лише оцінку, що є успішні підприємства і неуспішні, а вникати в чому причини успіхів і чим потрібно допомогти підприємствам. А таких більшість, які перебувають у вкрай несприятливих, практично форс-мажорних обставинах.

Поганих заводів немає. Якщо існує виробництво, то це означає, що від праці отримують зарплати люди, утримуються сім’ї, сплачуються податки, наповнюється Пенсійний фонд.

Настав час, коли вітчизняним підприємствам потрібно сприяти і допомагати, а не тільки контролювати, заслуховувати на комісіях та інше.

І ОКРЕМО ДО НАРОДНИХ ДЕПУТАТІВ

Майже два роки працює Верховна Рада нового скликання, але нових економічних законів за цей час практично не прийнято. Мусимо зауважити що зростання чи, навпаки, погіршення стану економіки держави, в першу чергу, залежить від депутатського корпусу Верховної Ради, урядів, міністрів, керівників ОДА. Інших змінюють у будь-який час, а депутати Верховної Ради обрані народом України і за 4 роки зобов’язані з допомогою нових законів підняти нашу Батьківщину, зміцнити її суверенітет, реально покращити життя людей, призупинити їх від’їзд за кордон у пошуках роботи.

Іван ДУНЕЦЬ, голова Союзу промисловців і підприємців, Об’єднання організацій роботодавців Хмельницької області