Минулий рік був досить непростим і став випробуванням для всіх, адже період пандемії коронавірусу боляче вразив усі сфери звичного життя та вніс свої корективи. Однак попри карантинні обмеження Дунаєвецька міська рада спрямувала всі свої сили не тільки на боротьбу з хворобою та подолання її наслідків, а й на розвиток, модернізацію громади, подальше впровадження запланованих проектів та напрацювання нових.

ЗАВЖДИ ВІДКРИТІ ДО СПІВПРАЦІ

Варто зазначити, що Дунаєвецька міська рада завжди відкрита та налаштована до співпраці, адже тут в пріоритеті було і є покращення добробуту дунаївчан. Так, до прикладу, в 2020 році підписано 5 договорів, меморандумів з організаціями та підприємствами різної форми власності для напрацювання нових перспектив. Відрадно, що рішення у Дунаєвецькій міській раді приймаються сесійно та є публічними.

Досить знаково, що відповідно до досліджень фонду «Регіональний центр економічних досліджень та підтримки бізнесу» сформований рейтинг інституційної спроможності і сталого розвитку малих та середніх громад України, Дунаєвецька міська територіальна громада посіла у ньому своє почесне друге місце серед 20 найкращих громад Хмельницької області станом на перше січня 2021 року. А практики Дунаєвецької міської ради вже вчетверте отримують визнання та нагороди в конкурсі «Кращі практики місцевого самоврядування».

Бюджет Дунаєвецької громади складається з надходження до загального та спеціального фонду. План загального фонду в 2020 році складав: 239227,1 тисячі гривень, фактично виконано його на 243020,4 тисячі. План спеціального фонду в минулому році складав: 6501,0 тисячі гривень, фактично виконано його на 6331,1 тисячі.

ГОСПОДАРСЬКА ДІЯЛЬНІСТЬ

Сьогодні на території громади здійснюють господарську діяльність 2124 суб’єкти, з них: 2003 суб’єкти мікропідприємництва, 114 малих та 7 середніх підприємства.

На території громади також діють 140 сільськогосподарських підприємств, з яких – 75 фермерські господарства. Сільськогосподарськими підприємствами громади всіх форм власності використовується 28,6 тисячі гектарів ріллі на території громади. Основні галузі рослинництва спрямовані на вирощування: зернових, олійних культур, овочівництво, садівництво, ягідництво. У галузі тваринництва працюють 33 господарства.

Гарні перспективи розвитку має і кооперативний рух. Активно працює та розширює напрями своєї діяльності кооператив «Ягідний рай». Тут зібрали майже 5 тонн малини, 5 тонн продукції городництва та закладено близько 1,5 гектара нових ягідників. У листопаді 2020 року кооператив поповнився новими членами та на сьогодні налічує вже 43 сім’ї-учасники.

Крім цього, у 2020 році почала діяти Програма підтримки розвитку дрібного сільськогосподарського бізнесу – фермерських господарств та фізичних осіб-підприємців, які здійснюють діяльність у сфері розведення великої рогатої худоби молочних порід та кіз на території Дунаєвецької міської ради на 2020-23 роки, що має на меті розвиток дрібного фермерства шляхом надання пріоритету в отриманні земельних ділянок для вирощування кормів та випасу худоби фермерам та фізичним особам-підприємцям на умовах строкового права оренди на пільгових умовах. Станом на сьогодні Програмою вже скористалися 5 сімейних фермерських господарств.

Варто додати, що у 2020 році профінансовано спеціальну бюджетну дотацію за утримання бджолосімей. Вона надавалась на безповоротній основі фізичним особам та суб’єктам господарювання за наявні від 10 до 300 бджолосімей у розмірі 200 гривень за бджолосім’ю. На території Дунаєвецької міської ради цю матеріальну допомогу в загальному розмірі 543600 гривень отримали 59 жителів громади, які утримують 2718 бджолосімей.

І ПРО БЛАГОУСТРІЙ ПОДБАЛИ

Приємно зазначити, що минулого року в громаді збільшилась кількість введених в експлуатацію приватних сонячних електростанцій, що прямопропорційно збільшило надходження ПДФО до міського бюджету, тобто, якщо в 2019 році він складав 1,3 мільйона гривень, то у 2020 році – 3,9 мільйона.

Комунальне підприємство «Благоустрій Дунаєвеччини» реалізувало минулоріч низку робіт: капітальний ремонт вуличного освітлення на суму 1492,7 тисячі гривень, закупили комплектувальні вироби (контейнерів для збору ТПВ) на суму 53,8 тисячі гривень, придбали транспортні засоби спеціального призначення для КП ДМР «Благоустрій Дунаєвеччини» на суму 520 тисяч гривень, розробили «Схему санітарного очищення населених пунктів ДМР» вартістю 198,5 тисячі гривень, здійснили капітальні ремонти окремих тротуарів міста та внутрішньоквартальних проїздів.

До того ж, збудували водопровідну мережу в селі Лисець, провели роботи з реконструкції водопровідної мережі села Залісці та реконструкцію водопровідної мережі у місті Дунаївці – загальною вартістю 1222,9 тисячі гривень. Комунальним підприємством було зроблено грейдерування та поточний ремонт доріг у Дунаївцях, ямковий ремонт в асфальтному покритті та капітальний ремонт в асфальтному покритті села Іванківці.

Відрадно, що в Дунаївцях побудовано 13 майданчиків для збору сміття, на яких встановлені 54 євроконтейнери для збору ТПВ та 13 під ПЕТпляшку. Встановили та облаштували 8 колодязів, 4 автобусні зупинки. Провели поточний ремонт мостів на території ОТГ на загальну суму понад 310 тисяч гривень.

Варто наголосити, що Комунальне підприємство «Міськводоканал» у минулому році надало послуг по централізованому водопостачанню та водовідведенню на загальну суму нарахувань 10323,4 тисячі гривень. Уже побудовано водопровідну мережу в селі Лисець, проведені роботи з реконструкції водопровідної мережі в Залісці, реконструкцію водопровідної мережі в Дунаївцях тощо.

Комунальним підприємством теплових мереж Дунаєвецької міської ради, за програмою сприяння, встановлено індивідуальне опалення в багатоквартирних будинках Дунаєвець, внутрішня система централізованого теплопостачання яких знаходиться в аварійному стані. Цією програмою скористалися 86 абонентів.

Не один рік поспіль успішно працює в громаді Центр надання адміністративних послуг, через це управління надається 218 адміністративних послуг, з яких 44 послуги надаються за допомогою мобільного ЦНАПУ.

ОСВІТА ЗАВЖДИ В ПРІОРИТЕТІ

В громаді нині функціонує 29 закладів дошкільної освіти, 20 закладів загальної середньої освіти і 3 заклади позашкільної освіти. В 2020 з державного фонду регіонального розвитку виділено 3614,088 тисячі гривень, з міського бюджету – 708,6 тисячі на реалізацію проекту «Капітальний ремонт Дунаєвецької загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №3 (утеплення фасадів та горищного перекриття, перша черга)». На освітянському просторі громади продовжує ефективно працювати та розвиватися проект «Нова українська школа».

До прикладу, з метою підтримки та мотивації обдарованої молоді, рішенням сесії міської ради було призначено виплати – іменні стипендії міської ради для дітей у розмірі 500 гривень щомісячно кожному.

В міській раді працює «Програма з оздоровлення та відпочинку дітей», на період до 2022 року для якої з міського бюджету на оздоровлення дітей виділено 199 тисяч гривень. Минулоріч оздоровилися 34 дитини.

ЯКІСНА МЕДИЦИНА — ЗДОРОВІ ЖИТЕЛІ

На сучасному етапі в Дунаєвецькій ОТГ у Центрі первинної медико-санітарної допомоги населенню працює 23 команди з надання медичної допомоги: 9 – загальних практик сімейної медицини, 7 – терапевтичних, 7 – педіатричних.

Торік для ПМСД придбаний автомобіль медичного обслуговування, обладнання, засоби індивідуального захисту та інше. Забезпечені медичними засобами пільгові категорії жителів громади, а також ліками завдяки впровадженню державної програми підтримки «Доступні ліки». Встановлено обладнання для телемедицини в селах Великий Жванчик та Рахнівка. Отримано новий автомобіль для Великожванчицької АЗПСМ.

У ПЕРІОД ПАНДЕМІЇ МОБІЛІЗУВАЛИ ЗУСИЛЛЯ

Минув майже рік від того часу, як надійшли перші повідомлення про COVID-19, в громаді за цей період проведено ряд заходів для запобігання поширенню хвороби та на боротьбу з нею. Здійснюється постійний контроль за санітарно-епідеміологічною ситуацією на території громади. Через загрозу пандемії створено штаб з працівників міської ради для контролю та швидкого реагування в умовах карантину, відкритий телефон гарячої лінії, придбані засоби індивідуального захисту, створено мобільну бригаду по забору матеріалів, організовано підвезення медичних працівників до місця роботи та ін. Дунаєвецькою міською радою, керівниками і працівниками комунальних підприємств, установ та закладів було прийнято рішення про перерахування одноденного заробітку, який склав 309 тисяч гривень, у фонд боротьби з хворобою.

Не оминув увагою потреби Дунаєвецької громади у боротьбі з пандемією і народний депутат України Олександр Герега, за благодійної допомоги якого суттєво посилили фонд, спрямований на боротьбу з COVID -19. Зокрема, було придбано: мобільний рентгенівський апарат, апарат штучної вентиляції легень, концентратор кисню, бактерицидні лампи, інфузійні насоси, монітори, засоби індивідуального захисту, захисні комбінезони тощо.

ПРО КУЛЬТУРУ ТА СПОРТ ТЕЖ НЕ ЗАБУЛИ

На жаль, 2020 рік вніс корективи і в роботу закладів культури та туризму через карантинні обмеження, але наші діячі культури та мистецтва плідно попрацювали в онлайн та принесли безліч нагород та визнання в мистецьких конкурсах різного рівня. Брали участь та отримували перемоги наші таланти в 103 обласних конкурсах, 51 регіональному, 155 всеукраїнських та 128 міжнародних.

Минулоріч розроблено та запропоновано туристам 2 нових туристичних маршрути: Дунаївці – Маліївці та околицями Старого міста. Для жителів громади, гостей та туристів розроблено туристичні путівники нових маршрутів, на сайті «Дунаєвеччина туристична» представлено інтерактивну карту, а біля міської ради – розміщено інформаційний стенд з QR-кодами об’єктів міста.

У Міському центрі фізичного здоров’я населення «Спорт для всіх» організували та провели торік 39 спортивно-масових заходів різних рівнів. Так, ФК «Епіцентр» (м. Дунаївці) став володарем Кубка області та продовжує участь у чемпіонаті України з футболу серед команд ІІ ліги у статусі лідера. Футзальна команда «Епіцентр» здобула чемпіонський титул у чемпіонаті Хмельницької області. Дунаєвецькі гирьовики були золотими та срібними призерами чемпіонатів України, чотири вихованці секції гирьового спорту МЦ ФЗН «Спорт для всіх» стали членами національної збірної України, а Олена Лавська вперше в історії Дунаєвеччини, виконала нормативи майстра спорту України. Успішно в громаді функціонує дитячо-юнацька спортивна школа, в якій навчаються 399 учнів.

За сприяння народного депутата України Олександра Гереги для Дунаєвецької дитячо-юнацької спортивної школи у 2020 році придбано тренажери, інвентар і меблі. Крім того, в МЦ ФЗН «Спорт для всіх» здійснено капітальні ремонти.

ТУРБОТА ПРО СОЦІАЛЬНО НЕЗАХИЩЕНИХ

Ними тут опікується Територіальний центр соціального обслуговування, у якому на обліку перебуває 1893 особи. Відділом соціальної допомоги також обслуговуються вдома – 483 підопічних, з яких – 218 одинокі особи, котрі потребують догляду та допомоги. У центрі діє транспортне відділення для потреб якого у 2020 році придбано автомобіль Dacia Logan.

Міський центр комплексної реабілітації дітей з інвалідністю «Ластівка» є установою соціального спрямування для дітей з інвалідністю віком до 18 років, з метою надання їм комплексу реабілітаційних та соціальних послуг: соціальної, психологічної, педагогічної, фізичної реабілітації, професійної орієнтації, соціальної послуги денного догляду. У 2020 році на покращення матеріально-технічної бази установи з міського бюджету виділено майже 50 тисяч гривень.

На обліку відділу у справах дітей, молоді та спорту перебуває 189 дітей, які опинилися в складних життєвих обставинах та 23 сім’ї опікунів, піклувальників, прийомних батьків та батьків-вихователів, у яких виховуються 29 дітей-сиріт та діти, які позбавлені батьківського піклування. Крім того, функціонують 3 дитячі будинки сімейного типу та 5 прийомних сімей. У громаді діє «Програма соціального захисту населення», за якою у 2020 році надано допомогу 1800 жителям громади. За кошти субвенції з державного бюджету в 2020 році було придбано двокімнатну квартиру в центрі міста Дунаївці для Тарнапольської Христини, уродженки села Мала Побіянка, яка перебувала на квартирному обліку з 2014 року як дитина, позбавлена батьківського піклування.

БЕЗПЕКА — ПОНАД УСЕ

Одним із пріоритетних напрямів у справі ефективного захисту населення і територій від пожеж та інших надзвичайних подій чи ситуацій є створення нових підрозділів місцевої пожежної команди в населених пунктах, які віддалені від місць дислокації пожежно-рятувальних частин ДСНС. У жовтні 2020-го відбулось урочисте введення в дію нового підрозділу місцевої пожежної команди у селі Великий Жванчик за безпосередньої підтримки агропідприємств регіону і в першу чергу групи компанії «Кернел».

За благодійної участі Олександра Гереги минулоріч надано допомогу (будівельні матеріали) трьом погорільцям нашої громади.

Це далеко не всі проекти, які тут вдалось і вдається реалізовувати загальними зусиллями! Для міської ради завжди будуть пріоритетними інтереси людей та розвиток громади. Тому при вирішенні нових завдань, які постають перед громадою щодня, тут впевнено йтимуть до спільної мети та назустріч одне одному, виявляючи людську мудрість та толерантність заради спільної мети та розвитку Дунаєвецької територіальної громади.