Завдання четвертої черги мобілізації Хмельницька область виконала вчасно на 110 відсотків і визнана однією з кращих у державі.

— Але починається п’ята хвиля мобілізації, — каже військовий комісар Хмельницького обласного військового комісаріату полковник Сергій Присяжнюк. — Отож розслаблятися немає коли. Адже завдання знову ж таки будуть поставлені великі й доведеться докласти максимум зусиль, щоб їх виконати.
Військкомати області, — продовжує Сергій Олександрович, — у цьому напрямку тісно співпрацюють з органами влади та силовими структурами. До того ж, сьомого квітня розпочався черговий призов на строкову службу. І це дещо ускладнює виконання доведених завдань.
Адже на строкову військову службу треба призвати більше 1300 юнаків віком від 20 до 27 років. Це, звичайно, не просто. Але комісар розраховує на те, що люди у нас налаштовані патріотично і, зазвичай, від виконання військового обов’язку не ухиляються. Збірний пункт обласного військкомату сьогодні забезпечений усім необхідним. Визначено обласну та районні призовні комісії.
Варто зазначити, що строковики, які йдуть на військову службу, не будуть відправлятися у зону АТО згідно з відповідними нормативними документами. Вони нестимуть службу в різних військових частинах України.
— На схід направлятимуть за необхідністю лише особовий склад, який призваний за мобілізацією та пройшов відповідну підготовку протягом 45 діб. Також це можуть бути військовослужбовці-контрактники.
До речі, з нашої області 99 відсотків військових частин перебувають у зоні АТО. Чимало бійців відзначені високими державними нагородами. Є навіть три Герої України з 8-го полку спецпризначення. Багато людей йде до війська добровільно. За четверту хвилю таких було понад 400 чоловік.
— І ще, — додав Сергій Олександрович, — хочу акцентувати увагу читачів на самій процедурі призову. Якщо людина підпадає під відстрочку (хвороба, сімейні обставини, морально-ділові якості), то призиватися вона не буде. Але відстрочку надає не військовий комісар одноосібно, а та чи інша районна призовна комісія, до якої входять: військовий комісар, представники медицини, освіти, МНС. Рішення приймається тільки колегіально. І це ще не все. Ця відстрочка має бути підтверджена ще й обласною комісією. Все це відбуватиметься під пильним оком військової комендатури та прокуратури області. У разі неправомірних дій працівників військкоматів щодо мобілізації чи строкового призову, кожен може зателефонувати чи безпосередньо звернутися до обласного військкомату.