Спеціалісти фітосанітарної безпеки цікавляться тим, що буде вноситися в ґрунт

Завітали зокрема і до сільськогосподарського кооперативу «Улашанівський», бо з настанням весни  агроформування Хмельниччини розпочнуть комплекс весняно-посівних робіт. Саме тому спеціалісти управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області в місті Славута провели бесіду щодо підготовки до весняних робіт з Андрієм Теслюком, головою СГК «Улашанівський» (с. Улашанівка, Шепетівський р-н).

Фахівці ще раз наголосили, що оптимальний ріст і розвиток рослин значною мірою залежить від внесення поживних речовин, серед яких важливу роль відіграють мінеральні добрива, мікроелементи та стимулятори росту. Звичайно ж не оминули увагою і хімічні засоби захисту рослин, які відіграють важливу роль в отриманні щедрих і рясних врожаїв. Крім того, згадали і про насіннєвий матеріал, котрий  має бути сертифікований та протруєний. В свою чергу, Андрій Ростиславович зазначив, що уразі необхідності в господарстві мають спецтехніку та площадку для протруювання насіння, або ж одразу закуповують протруєне. 

Наразі в підприємстві відремонтовано усю ґрунтообробну й посівну техніку, яка буде задіяна в польових роботах. Не припиняється діяльність щодо накопичення мінеральних добрив, паливо-мастильних матеріалів та хімічних засобів захисту.

Особлива увага приділили обробітку посівів пестицидами та агрохімікатами. Зазначено, що обробка посівів та інших об’єктів повинна проводитися лише після попереднього обстеження посівів сільськогосподарських культур агрономом і встановлення доцільності проведення хімічного обробітку, тобто коли чисельність шкідливих організмів перевищує критичний поріг. Працівники господарства, які будуть залучені до робіт пов’язаних з транспортуванням, зберіганням та застосуванням пестицидів повинні пройти медичний огляд, належне навчання та отримати відповідні документи, а саме посвідчення та допуск на проведення цих робіт. 

Дуже важливий і вибір препаратів. Для хімічного захисту рослин повинні застосовуватись тільки ті пестициди, які зареєстровані у «Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні».