В зв’язку з підвищенням температури повітря знову набуває актуальності питання пожеж в екосистемах. Зазвичай, причинами масштабних пожеж у природних екосистемах є наслідки людської легковажності. Вирушаючи на відпочинок, громадяни досить часто нехтують правилами пожежної безпеки, особливо під час оголошення пожежонебезпечного періоду.

Також наголошуємо, що на період дії воєнного стану відповідно до наказу начальника обласної військової адміністрації від 23.03.2022 № 65/2022-н «Про заборону у Хмельницькій області відвідування лісів населенням і в’їзд до них транспортних засобів та іншої техніки на час дії правового режиму воєнного стану», населенню заборонено розведення багать у лісах, а також в’їзд до лісів усіх видів транспортних засобів (крім транзитних шляхів та велотранспорту), за винятком визначеної спеціальної техніки.
Особи, винні у виникненні пожеж у екосистемах, будуть притягатись до адміністративної відповідальності відповідно до чинного законодавства.
Нагадуємо: забороняється спалювати листя, гілля, сухостій, сміття, побутові та інші відходи. За порушення вимог цих Правил ст.152 Кодексу України про адміністративні правопорушення передбачена відповідальність, яка тягне за собою накладення штрафу на громадян від 340 грн до 1360 грн і на посадових осіб та громадян – суб’єктів підприємницької діяльності від 850 грн до 1700 грн відповідно.
Крім того, за підпали, знищення або пошкодження вогнем лісових масивів, зелених насаджень навколо населених пунктів, вздовж залізниць, а також стерні, сухих дикоростучих трав, рослинності або її залишків на сільгоспугіддях порушника можуть притягнути до відповідальності за статтею 77-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення. Згідно з нею, громадянину може загрожувати від 3060 гривень до 6120 гривень штрафу. Для посадових осіб розмір штрафів ще вищий — від 15300 гривень до 21420 гривень.
Закликаємо усіх мешканців громади відмовитися від практики спалювання сухої трави та інших рослинних залишків!