Надрукувати
Категорія: Новини
Перегляди: 8282

Не одне життя забрала війна на сході країни, або як її ще називають АТО. Не одна українська сім’я ховала сина, чоловіка, батька, не одне материнське серце обливалося кров’ю від втрати дитини. І поки своє страшне жниво збирає смерть, на жаль, навіть ті українські сини, яким вдалося повернутися із пекла, не живуть спокійно. У цьому я ще раз переконалася, коли поговорила із бійцями сьомого окремого мотопіхотного батальйону, який дислокується в Хмельницькому. Хлопцям вже настільки обридли відмовки та пусті обіцянки, що вони пішли на рішучі кроки: 14 липня перекрили дорогу Хмельницький — Старокостянтинів, на виїзді з обласного центру.

«Служив у сьомому окремому мотопіхотному батальйоні. Коли нас демобілізували, документів про те, що я з побратимами перебували у зоні АТО та виконували бойові завдання, нам не надали, — розповідає Валентин Колісніченко. — У які владні інстанції хлопці вже не зверталися, а віз і нині там. У зоні проведення АТО я був дев’ять із половиною місяців. Обіцяли, звичайно, багато: землі, квартири, гроші а не маємо нічого. Сьогодні з нами прийшли дружини, батьки. Якщо результату не буде — підемо далі, це лише перша наша акція протесту, — каже Валентин Миколайович.
Інший колишній боєць батальйону ділиться спогадами: «Ми стояли за три кілометри від кордону у Луганській області. Перевіряли документи, прикривали тили прикордонників. Завжди перебували в небезпеці», — розповідає Юрій Мініх.
Хлопці хвилюються, статусу учасника АТО вони не мають, а їхні фото розгулюють в Інтернеті. Вороги їх знають в обличчя, а от свої відхрещуються від них, як від чуми. Ніби й не ризикували вони майже рік своїм життям. Скаржаться на командира батальйону, який не допоміг, ще коли вони були на сході, зібрати їм необхідні записи, з якими хлопці після демобілізації мали звернутися у військкомат, пізніше їх відправляють на Київ. Той у свою чергу пояснює: «У бійців немає необхідних документів із верхніх штабів. У кожного у військовому квитку я зробив запис, але має бути наказ штабу АТО. Запити я робив, але поки відповіді не надійшли», — каже підполковник Олександр Гащук.
Чи то віра у справедливість пропала чи набридли солодкі обіцянки, але бійці сьомого батальйону вже не вірять нікому. Хто, коли і як має розбиратися із документацією — це не їхні проблеми. Вони свій обов’язок перед державою виконали, ризикуючи життям. Тепер потрібно й іншим виконати свою роботу, щоб не доводити воїнів до крайнощів та зневіри.
Коли емоції досягли апогею, приїхав військовий прокурор Хмельницького гарнізону підполковник юстиції Олексій Стражник. Він запропонував хлопцям звернутися у військову прокуратуру із офіційним листом, якщо вони не згодні з діями командування. На тому й розійшлися.
Чим закінчиться ця історія, ми слідкуватимемо далі і розповімо на сторінках газети. Хочеться сподіватися, що справедливість таки переможе.