До сфери управління Міноборони та користування Збройних Сил України наприкінці грудня 2022 року повернуто дві земельних ділянки стрілецького стенда загальною площею 3,8 га у Хмельницькому, вартість яких складає 7,6 млн гривень.

Як повідомили кореспонденту АрміяInform в Управлінні нормативно-методичного забезпечення, моніторингу володіння та використання нерухомого майна та земель Міноборони, повернута територія спочатку була привласнена колишнім військово-мисливським товариством ЗСУ СРСР. Зазначене товариство функціонує як громадська організація, і попри її назву вона не має жодного стосунку до Збройних Сил України.
— Тому вирішити проблему із протиправним привласненням земель оборони та нерухомого військового майна вдається тільки з допомогою клопіткої та наполегливої роботи. Деякі судові справи та виконавчі провадження тривають і нині, а левову частку мисливських і риболовецьких господарств, а також земельних ділянок, зокрема і територію стрілецького стенда в м. Хмельницький, вже повернуто законному власнику — державі в особі Міноборони, — підкреслив начальник цього Управління полковник Борис Закутній.
У той час, поки Міноборони у порядку виконавчого провадження повертало дві земельні ділянки у мисливців, місцева влада передала ці землі комерційним структурам, які ще певний період часу їх використовували.
Однак, після початку широкомасштабного вторгнення рф питання щодо повернення та використання земель оборони постало дуже гостро. Тому, у зв’язку з наявністю нагальної проблеми, яка потребувала реагування, спрямовано максимум зусиль у судовому порядку щодо відновлення прав оборонного відомства на територію військового об’єкта.
Справа пройшла три судові інстанції, і тільки на новому розгляді було отримано позитивне рішення суду.
Рішення Феміди було відразу реалізовано шляхом реєстрації права власності земельної ділянки за Міноборони, а органом місцевого самоврядування повернуто більше ніж 500 тисяч судового збору на рахунки відомства.
— Це вагома перемога для державних інтересів, адже повернуті території мають важливе значення для розвитку та ефективного функціонування бойової готовності нашої держави й особливо цінні тим, що можуть використовуватись для проведення навчальних стрільб підрозділами ЗС України, — підкреслив полковник Борис Закутній.
Міністерство оборони України і надалі буде вживати заходів щодо повернення до державної власності протиправно виведеного майна та земель оборони.