Їхнє життя із раннього дитинства сповнене випробувань, адже, втративши найдорожче — батьків, вони змушені швидко дорослішати й бути мудрими не по роках. Війна ж наклала свій болючий відбиток на цих дітей, бо довелося тікати від вибухів і обстрілів рашистів, шукаючи більш безпечні місця для проживання. І Хмельниччина стала прихистком для багатьох дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які прибули в нашу область з прифронтових територій Дніпропетровської, Донецької, Луганської, Херсонської і Харківської областей.

Нещодавно в торгово-розважальному центрі «Woodmall» у Хмельницькому відбулася зустріч із цими дітками, на якій вони отримали ноутбуки для навчання та дозвілля. Загалом 17 ноутбуків для
14 сімей внутрішньо переміщених осіб, у яких виховується 23 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, передав заступник начальника Хмельницької обласної військової адміністрації Володимир Юр’єв. Така ініціатива стала можливою завдяки проєкту «Професійна інтеграція ВПО/EU4Skills», який впровадила «GIZ Україна».
«У нашій області знайшли прихисток сотні дітей, у тому числі, які залишилися без батьків. І зараз по-особливому є актуальним вислів: чужих дітей не буває, — наголосив Володимир Васильович. — Тому ми робимо все для того, щоб Хмельниччина стала для вас домівкою. Маю надію, що сьогоднішні подарунки допоможуть вам у навчанні».
А фільм «Дивовижний Моріс», який діти переглянули з задоволенням, подарував чимало позитивних емоцій і вражень.