Надрукувати
Категорія: Новини
Перегляди: 1420

Ого­ло­си­ти чо­ло­ві­ка-вій­сько­вос­лужбов­ця за­гиб­лим під час ви­ко­нан­ня вій­сько­во­го обов’яз­ку із за­хис­ту Ук­ра­їни в ро­сій­сько-ук­ра­їнсь­кій вій­ні — з та­кою за­явою до су­ду звер­ну­ла­ся жи­тель­ка Хмель­нич­чи­ни.
Роз­по­ві­ла, що втра­ти­ла зв’язок з чо­ло­ві­ком піс­ля 24 бе­рез­ня 2022 ро­ку. Від вій­сько­вої час­ти­ни у трав­ні от­ри­ма­ла ма­те­рі­али служ­бо­во­го роз­слі­ду­ван­ня, в яких йдеть­ся, що він за­ги­нув 24 бе­рез­ня 2022 ро­ку на Хар­ківщи­ні у ре­зуль­та­ті тан­ко­во­го обс­трі­лу: в ав­то­мо­біль пот­ра­пив сна­ряд. Ева­ку­юва­ти ті­ло мож­ли­вос­ті не бу­ло.

Хмель­ницький місь­крайон­ний суд за­до­воль­нив її за­яву й ого­ло­сив вій­сько­вос­лужбов­ця за­гиб­лим. Про­те Мі­ніс­терс­тво обо­ро­ни Ук­ра­їни з та­ким рі­шен­ням не по­го­ди­ло­ся. В апе­ля­цій­ній скар­зі заз­на­чи­ло, що до за­кін­чення шес­ти­мі­сяч­но­го стро­ку з ча­су за­вер­шення во­єн­них дій виз­нання су­дом осо­би по­мер­лою су­пе­ре­чить ви­мо­гам за­ко­ну. То­му про­си­ло апе­ля­цій­ний суд у за­до­во­лен­ні за­яви від­мо­ви­ти.
Ко­ле­гія суд­дів ХАС кон­ста­ту­ва­ла за­кон­ність рі­шен­ня су­ду пер­шої ін­стан­ції, заз­на­чив­ши, що ци­віль­не за­ко­но­давс­тво пе­ред­ба­чає де­кіль­ка під­став для ого­ло­шен­ня фі­зич­ної осо­би по­мер­лою:

«… вра­хо­ву­ючи кон­крет­ні об­ста­ви­ни спра­ви, ого­ло­шен­ня осо­би по­мер­лою мож­ли­ве і піс­ля спли­ву шес­ти мі­ся­ців з дня нас­тання від­по­від­ної по­дії, в да­но­му ви­пад­ку, за­ги­бе­лі вій­сько­вос­лужбов­ця під час його пе­ре­бу­ван­ня в ав­то­мо­бі­лі ГАЗ 66, у який влу­чив сна­ряд, ви­пу­ще­ний з тан­ка рф», — за­ува­жив ХАС та за­ли­шив без за­до­во­лен­ня апе­ля­цій­ну скар­гу Мі­но­бо­ро­ни.