У Віньковецькому навчально-виховному комплексі напередодні Дня українського козацтва відбулася важлива подія — відкрився музей пам’яті «Героям слава!» Присвячений він Героям Небесної Сотні та героям російсько-української війни.

Майже рік до здійснення мрії qшли ініціатори — вчителька початкових класів Наталія Кохан, вчителька історії Тетяна Гвоздовська та методист районного методичного кабінету Валентина Когут. Вони активно працювали не лише над створенням музею, але із самого початку бойових дій на Донбасі стали незмінними помічниками для наших бійців на фронті.
Учні та вчителі школи постійно допомагають захисникам України. Не злічити, скільки грошей зібрано, скільки натуральної допомоги надіслано, скільки маскувальних сіток сплетено дитячими руками! До речі, маскувальна сітка нині є одним з експонатів музею. Взагалі ж, практично всі експонати привезені із зони бойових дій — особисті речі бійців, зброя, прапор тощо. І щиру вдячність за це ініціатори створення музею висловлюють активному волонтеру, депутату районної ради Анатолію Любому — саме він і привіз експонати зі сходу. Така сама щира подяка волонтерам Інні Любій та Олегу Мар’яновському.
Особлива увага, звісно, пам’яті загиблих бійців: Дмитру Миколайчуку з Ломачинець, В’ячеславу Кутковському із Зоряного, Михайлу Лемешеву з Петрашівки. Вічна їм пам’ять і вічна слава!
Наталія Миколаївна почувається щасливою, адже нарешті задум втілився у життя. Не можна бути байдужим до долі рідної держави, не можна просто споглядати чиєсь горе — потрібно діяти! Саме музей, на її думку, й спонукатиме учнів школи зростати свідомими громадянами рідної землі, бути патріотами.
Вже навіть відкриття музею засвідчило, наскільки важлива й пекуча тема для суспільства хоч і не оголошена, але справжня війна. Усіх об’єднали почуття любові, жалю, болю й гордості. Ми українці, ми спрагло хочемо жити вільно й почуватися гідно. Якщо нам хтось заважає це робити, повинні чинити опір, захищатися, чи не так? Ми повинні шанувати своїх захисників, віддаючи їм усе, що належить. Це має усвідомити кожен з нас. Для того, власне, й працюватиме музей у Віньковецькому НВК.