Клієнти Укрпошти, зокрема пенсіонери, занепокоєні інформацією, яка шириться у ЗМІ, про те, що з них листоноші братимуть комісію за доставку їхніх пенсій. Ця інформація недостовірна.

У грудні 2019 р. Кабінет Міністрів України встановив новий тариф на доставку пенсій та грошових допомог. Це ціна, яку платить держава за те, що Укрпошта доставить кожному пенсіонеру чи людині з інвалідністю виплати в руки в будь-який куточок нашої країни. З 1 січня 2020 року вартість послуги в місті становить 1,15% від суми відповідної виплати, у селі та селищі міського типу — 2,3%. Ці видатки передбачені в Державному бюджеті України на 2020 рік. Тобто сума комісії за доставку пенсій не вираховується із пенсій та грошових допомог і ніколи не вираховувалася. Її сплачує держава через Пенсійний фонд, який і проводить розрахунки з Укрпоштою.
Наприклад, пенсія становить 2 000,0 грн, тариф у селі та селищі міського типу — 2,3% від цієї суми. Пенсіонер отримує на руки 2 000,0 грн. Пенсійний фонд сплачує Укрпошті з власних коштів: 2 000,0 грн*2,3% = 46,0 грн. Тобто пенсіонер Укрпошті нічого не платить, за доставку сплачує Пенсійний фонд. Новий тариф на доставку пенсій та грошових допомог ніяк не позначиться на рівні пенсій. Комісію за доставку пенсій та соцдопомог працівники Укрпошти не стягують.
Укрпошта ініціювала перегляд тарифу насамперед через його нерентабельність і збитковість. У 2018 році збиток Укрпошти від надання цієї послуги сягнув позначки понад 1 млрд. грн. Компанія покривала збиток через отримання доходів від інших видів діяльності, а також позик. А це, своєю чергою, істотно гальмувало реформи компанії. Замість того, щоб ремонтувати відділення, відкривати сучасні логістичні центри, нарощувати обсяги і доходи, спрямовувати кошти на підвищення заробітних плат працівникам та покращення умов обслуговування клієнтів, компанія покривала збитковий тариф і скорочувала інвестиції на розвиток. Якби так тривало й надалі, то Укрпошті довелося б ще й скорочувати мережу відділень. Завдяки підвищенню тарифу Укрпошта має змогу в повному обсязі виконувати соціальну місію, покладену на неї державою, — здійснювати вчасну доставку пенсій та грошових допомог додому навіть у найвіддаленіші куточки країни, де немає банків і банкоматів.
Разом з цим майже 4 млн. пенсіонерів, які обслуговуються в Укрпошті, серед яких понад 800 тис. людей з інвалідністю, отримують доступ до поштових і фінансових послуг, мають змогу одразу, не виходячи з дому, сплатити комунальні послуги, оформити передплату на улюблені видання та купити товари першої необхідності безпосередньо у листоноші.