Кам’янець-Подільське ТДВ «СКБ МЕТ», яке тривалий час очолює директор Олег Трачук — єдине підприємство в Україні, що має досвід розробки і виготовлення електродів для стимуляції і діагностики серцевої діяльності. Вироби не відрізняються від закордонних аналогів, але значно дешевші. На жаль, в результаті різкого скорочення замовлень, з причини незадовільного фінансування медичних закладів підприємство опинилося у складній економічній ситуації.

Його керівники неодноразово звертались до усіх прем’єр-міністрів України останніх років за фінансовою підтримкою і розміщенням держзамовлення, що сприятиме реальному імпортозаміщенню. Проте виявилося, що комусь вигідніше закуповувати аналогічну продукцію за кордоном.

«СКБ МЕТ» функціонує понад 50 років. Це по-своєму унікальне виробництво, ядром якого є колектив фахівців, професіоналів своєї справи. Вони достатньо компетентні щодо дослідно-конструкторської роботи з розробки та виготовлення дротів-електродів, катетерів, зондів для кардіохірургії, урології, нейрохірургії, гінекології, гастроентерології, фізіотерапії тощо.

Але, незважаючи на відсутність підтримки з боку держави, об’єктивні виробничі проблеми, які виникають, в першу чергу, через скорочення замовлень, виробництво не тільки не зупинилося, а навіть розробляє нові види медичних виробів. Усе це може бути використано в інтересах людей і держави. ТДВ «СКБ МЕТ» потребує підтримки.

Валерій ЗАГАНЯЧ, виконавчий директор Союзу промисловців і підприємців, Об’єднання організацій роботодавців Хмельницької області.

Фото: «Подолянин»